Baroviću uzeli koncesiju za ležište soli u Ulcinju

November 5, 2011   | news

Foto: DAN

Baroviću uzeli koncesiju Ulcinjska Solana, koja posluje u okviru Eurofonda Veselina Barovića ostala je bez koncesije na ležište soli Štojska Kneta u Ulcinju. Drugoj Barovićevoj kompaniji Bjelasici Radi produženo je pravo na eksploataciju mineralne vode sa izvora Čeoče u Bijelom Polju. Koncesija je oduzeta i AD Primorju za eksploataciju tehničko-građevinskog kamena na ležištu Borik 2, iako je ugovor bio zaključen do 2016. godine, navodi se u informaciji o stanju koncesija, koje je Vlada usvojila juče.
Ugovor je produžen kompaniji Balkan Enerdži zakupca Svetog Stefana Viktora Restisa za ekspoloataciju mrkog uglja u Beranama, iako je ova komapanija u svojim ranijim izvještajima navodila da trpi velike poteškoće u poslovanju.
Koncesionaru Montim iz Podgorice je ranije produženo vrijeme trajanja koncesije za ukupno 18 godina, zbog korigovanja koordinata koncesionog područja sa prostornim planom.
Ranije se odustalo od koncesija za budvanski Akvarijus, MBM Granit za ležište Kameno i Lećevine, Medija Sistem za ležište Stubica u Nikšiću, nakon čega se pregovaralo sa mašarskim MAL-om, ali su pregovori odloženi zbog, kako su ranije pojasnili iz ove kompanije, neizvjesnosti opstanka kompanije, kako se navodi u izvještaju o aktivnostima koncesionara koje su resorna ministarstva trebala da dostave 6. oktobra.
Saglasnost još nije pribavljena u slučaju koncesionara za kotorsko Javno komunalno preduzeće za ekspoloataciju šljunka i pijeska, hercegnovski Novi Prvoborac za ekspoloataciju tehničko-građavinskog kamena, Željezaru, Sport Bili iz Ulcinja i kompaniju Božović iz Nikšića.
– Sva preduzeća iz oblasti drvoprerade su privatizovana kroz stečaj, pa je Privredni sud nadležan za praćenje zaključenih ugovora – navodi se u informaciji..
Uprava za šume je odobrila Vektri Jakić, Šiku Polimlje, Brezni, Šik Limu, Javorku i Alpetu koji nijesu iskoristili ugovorene koncesije u prošloj, da ih iskoriste do kraja ove. Ugovori o davanju šuma na korišćenje i izgradnje šumskih saobraćajnica raskinuti sa Vukman Kruščićem, Breznom i Milkomom iz Nikšića, a umjesto njih zaključeni su ugovori sa : GJ Gornji Šaranci, PJ Žabljak i GJ Lepenac – Palješka – PJ KI Mojkovac

J.V.
Izvor: DAN

Brkoviću ostala prava na vodu i šumu

Koncesionari za vodu su najmanje poštovali sklopljene ugovore, a koncesije su produžene komanijama Novus za korišćenje dijela vode sa izvorišta Alipašini izvori u Plavu, Vektri Montenegro Dragana Brkovića za izvorište Drijenak u Kolašinu, Đekić Eksport za izvorište Javor u Kolašinu, Deus Kom iz Nikšića za izvorište Zmajevac u Šavniku, i kompaniji Bast iz Nikšića za izvorište Pasišta u Plužinama dok je kompanija Velington Europe LTD koju zastupa Predrag Marković iz Podgorice ranije odustala od izvorišta Ravnjak kod Mojkovca.

Izvor: DAN

http://solana-ulcinj.com/VTS_01_1.flv