Siništaj: Bojkot zbog Malesije

November 5, 2011   | news

Poslanik Perspektive Vaselj Siništaj najavio je da će predložiti da poslanički klub albanskih partija, u kojem su pored njega i Mehmet Bardhi i Genci Nimanbegu, bojkotuje rad parlamenta zbog odluke vladajuće većine da ne prihvati zahtjev za davanje statusa opštine Malesiji.
– Htjeli mi to ili ne, moramo razmišljati koji su nam sledeći koraci nakon ukidanja stečenih prava Albancima kroz usvajanje izbornog zakona i odbijanje zahtjeva za davanje statusa opštine Malesiji. Predložiću kolegama u poslaničkom klubu da makar neko vrijeme ne učestvujemo u radu Skupštine, izuzev kada su na dnevnom redu pitanja koja su od direktnog interesa za Albance u Crnoj Gori – rekao je za „Dan” Siništaj.
Kao primjer rasprave kojoj bi trebalo prisustvovati naveo je predstojeću priču o radu i raspodjeli sredstava Fonda za manjinnje.
– Za sve ostalo, po mom mišljenju, vlast ne može naići na naše razumijevanje i podršku. Nijesam za to da budem neko ko će im donijeti jedan glas kad im bude potreban. Nemaju nam se što obraćati kada mi njima trebamo a da ne pokažu ni minimum razumijevanja za nešto što je evropski standard u pogledu prava na lokalnu samoupravu – poručuje Siništaj.
Svuda se, kako je upozorio, unapređuje stepen ljudskih i manjinskih prava, a u Crnoj Gori je situacija obrnuta.
– U ovakvim situacijama čak se i nudi ostavka na mjesto poslanika, jer nešto očigledno ne ide. Vidjeću šta o tome misle ostali iz našeg poslaničkog kluba i neću donositi jednostrane odluke –napominje Siništaj.
Najavljuje i mogućnost da predstavnici Albanca predoče međunarodnoj zajednici da im se u Crnoj Gori oduzimaju stečena prava i uskraćuju ona koja su garantovana ustavom.
Odluku vlasti da ne prihvati osnivanje novih opština kritikovala je i Bošnjačka stranka, članica vladajuće koalicije. Poslanik BS-a Kemal Purišić poručio je da vlast ne treba da se plaši već da pomogne građanima osnivanjem novih opština.
– Naši koalicioni partneri su ili glasali protiv ili pravili opstrukciju na naše amandmane. Oni imaju strah od toga kako bi se implementiralo osnivanje opština, odnosno kako bi se to odrazilo na ekonomsku situaciju tih prostora–rekao je on agenciji Mina.
Prema njegovim riječima, Vlada je odbila amandmane BS-a pod izgovorom da nije organizovan lokalni referendum.
V.RADENOVIĆ

Građani ponovo da pokrenu inicijativu

– Vlada je znala da iza projekta vraćanja statusa opštine Petnjici stoji volja građana, jer je prikupljeno šest hiljada potpisa. U slučaju Gusinja, ne znamo koliko je građana podnijelo inicijativu, ali je elaborat za osnivannje opštine urađen još 2003. godine. Ako mještani Petnjice i Gusinja ponovo pokrenu inicijativu za dobijanje opštine, BS će u parlamentu opet aktuelizovati to pitanje– istakao je Purišić.
Zaključio je da građani mogu i na drugi, teži način da traže status opštine, a to je organizovanje lokalnog referenduma, ali da on ne vjeruje da bi ta inicijativa imala pozitivan ishod.

Izvor: DAN