Ostrvo iz Raja

November 12, 2011   | news

Ada Bojana, a zovu je i „ostrvo iz raja“, je na delti rijeke Bojane. Nalazi se nedaleko od Ulcinja, najjužnijeg crnogorskog grada koji čuva uspomene na nekadašnje ključno gusarsko uporište ovog dijela Mediterana. U njemu je tamnovao i Servantes, slavni pisac „Don Kihota“. Antičko ime Dolcinium povezuje se s Kihotovom Dulsinejom. Od Ulcinja do Bojane prostire se 13 kilometara duga Velika plaža – pješčani raj za surf kajting, windsurf…

U ovom dijelu Crne Gore možete uživati u sunčanim danima od kraja aprila do sredine oktobra. Posljednjih desetak godina, u ovom intervalu, nije bilo kišnih dana.

Otrantska vrata, pučina, sitni pijesak i čist, jodom obogaćen vazduh otjeraće iz vaše glave sve što vam stvara stres. Dođite jednom i uvijek će te se vraćati.

Raznovrsnost smještaja je takođe privlačna za turiste. Osim hotela na Adi u ponudi su sojenice koje su sa obije strane obale. Za ljubitelje nudističkog turizma na ostrvu je organizovan veliki kapm. Sa druge strane, duž Velike plaže, ljudi jednostavno dođu sa šatorima i ostaju do posljednjeg daha ljepote uživanja.

Legenda kaže da se poslije jednog velikog nevremena, sredinom XIX vijeka, na mjestu gdje se Bojana odvaja od Velike plaže, nasukao brod “Merito”. Na tom mjestu su postojala i dva mala ostrva. Godinama se oko trupa potonulog broda i ova dva ostrva skupljao riječni nanos od koga je najprije nastao sprud, a zatim i ostrvo. Izronjavanjem na površinu vode, ostrvo je rijeku podijelilo na dva kraka.

Trouglastog je oblika, dvije strane zapljuskuje rijeka Bojana, a treću Jadransko more, prema kom je okrenuta pješčana plaža. Desni rukavac rijeke Bojane dijeli ostrvo od Velike plaže. Plaža i morsko dno su prekriveni sitnim pijeskom.

Adu Bojanu krasi i suptropsko i mediteransko rastinje, a neke od biljnih i životinjskih vrsta su jedinstvene u Evropi. Upravo gusta i bujna vegetacija daje Adi poseban čar i zajedno sa neobičnim životinjskim svijetom pretvara je u poseban mikroekološki prostor.

Šetnjom duž Velike plaže, u zimskom periodu,  za očekivati je susret sa zečevima, divljim svinjama, čakaljima (mali ružni bezopasni stvor koji liči na psa). Pošto je čuvena ulcinjska solana u blizini, ptičiji svijet je jedan od najraznovrsnijih u ovom dijelu planete.

Kad god da dođete sigurno će te odmoriti i nećete pogriješiti.

Goran Vukadinović
Izvor: Pobjeda

YouTube Preview Image