GA traži da Administrativni odbor razriješi Bardhija

November 21, 2011   | news

Građanska alijansa (GA) zatražila je danas od predsjednika Admnistrativnog odbora crnogorske Skupštine Radivoja Nikčevića da pokrene incijativu i poslanika Mehmeda Bardhija razriješi sa funkcije člana Upravnog odbora (UO) Fonda za manjine.

Koordinator GA Milan Radović, u inicijativi dostavljenoj Nikčeviću, podsjetio je da stupanjem na snagu izmjena Zakona o konfliktu interesa, poslanici više nemaju pravo da budu članovi upravnih odbora i upravljačkih organa institucija.

Bardhi je nedavno na sjednici Admnistrativnog odbora, na kojoj su usvojene ostavke ostalih poslanika u Fondu, odbio da podnese ostavku na tu funkciju. On je kazao da ne krši zakon o konfliktu interesa koji se, kako je pojasnio, odnosi se samo na javna preduzeća.

Radović smatra da bi pokretanjem inicijative za smjenu Bardhija bila pokazana odgovornost parlamenta u implementaciji zakona koje je sam donio i sačuvan dignitet poslaničke funkcije,

“Tim činom ćete pokazati spremnost da se borimo sa ovim anomalijama i primjerom pokazati da Skupština Crne Gore postaje kredibilna institucija, o čemu je ovih dana bilo riječi iz više zemalja Evropske unije (EU), koje odlučuju o dobijanju datuma pregovora sa EU”, kaže se inicijativi Radovića.

Odbor je ranije konstatovao ostavke sedam poslanika koji su bili u Fondu, koji ima 16 članova. Na lični zahtjev ostavke su podnijeli Rifat Rastoder i Hidajeta Bajramspahić iz Socijaldemokratske partije, Đorđe Pinjatić, Halil Duković i Husnija Šabović iz Demokratske partije socijlaista, Amer Halilović iz Bošnjačke stramkei Ljerka Dragičević iz Hrvatske građansk inicijative.

Vijesti
MINA