Anketa NVO “Novi horizonti” pokazala

November 24, 2011   | news

Ulcinjani su neinformisani o radu lokalne samouprave

Zanimljivo je da je jedan ispitanik koji je učestvovao u anketi kazao da ne želi da ga vlast konsultuje za bilo što

Ulcinjanima je potrebno raznovrsnije i kvalitetnije informisanje o radu lokalne samouprave i u tom pravcu organizovanje timova za razgovor sa građanima, “otvorenih vrata” i “javnih sastanaka”, pokazala je nedavna anketa ”Učešće građana u ostvarivanju lokalne samouprave”, koju je, uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju, sprovela lokalna NVO “Novi horizonti”.

U preporukama lokalnim vlastima, radni tim je naveo da je neophodna tješnja saradnja između NVO sektora i lokalnih vlasti zbog čega je potrebno obučiti predstavnike lokalne uprave putem edukativnih seminara u cilju promovisanja građanske participacije i oživljavanja rada mjesnih zajednica

“Istovremeno, gradu je potreban savjet, odnosno forum koji bi artikulisao uticaj građana na razvoj i zaštitu lokalne samouprave”, ističe se u preporukama koje je na konferenciji za novinare obrazložio član radnog tima, mr Dritan Abazović.

Anketa je potvrdila da su građani uglavnom neobaviješteni o aktivnostima Opštine – 54 odsto njih odgovorilo je da je potpuno ili uglavnom neobaviješteno o radu lokalnih vlasti, dok je 73 odsto anketiranih veoma ili uglavnom zainteresovano za ono što se dešava u Opštini.

Tri četvrtine ispitanika odgovorilo je da nije obaviješteno o radu lokalnih vlasti zbog nedostupnih informacija.

Ipak, 27 odsto građana se o radu Opštine informiše preko lokalne televizije, 20 odsto preko interneta a 17 odsto putem dnevne štampe.

Ekonomski problemi su prioritet

Kao prioritete nove vlasti, građani, njih 27 odsto, istakli su rješavanje ekonomskih problema, 15 odsto se opredijelilo za komunalne probleme, 11 odsto za unapređenje poljoprivrede, dok je 20 odsto ispitanika navelo problem mladih.

Dvadeset pet odsto anketiranih željelo bi da ih vlast konsultuje u rješavanju komunalnih problema, 22 odsto za probleme vezane za infrastrukturu, dok je 23 odsto njih zabrinuto za probleme koji muče mlade.

Zanimljivo je da je jedan ispitanik odgovorio da ne želi da ga vlast konsultuje za bilo šta.

“Cilj ankete je da građanstvo oživi, da aktivni građanin bude još aktivniji i da građani dožive sebe dijelom sistema”, kazao je Abazović.

Osim njega, o rezultatima ankete govorili su i Nazif Velić i Almir Čaušević.

Samir Adrović
Vijesti