Bardhiju prijeti prekršajna prijava

November 24, 2011   | news

Poslanik demokratskog saveza moraće da napusti upravni odbor fonda za manjine
Poslaniku Demokratskog saveza Mehmetu Bardhiju prijeti prijava za prekršaj ukoliko ne napusti funkciju člana Upravnog odbora Fonda za manjine. To je za „Dan” saopštio predsjednik Komisije za sprečavanje sukoba interesa Slobodan Leković. On je podvukao da je zakon jasan i da nijedan poslanik od 1. novembra više ne može biti u upravnim odborima, bez obzira da li se radi o javnom preduzeću ili fondu.
–Komisija je dobila inicijativu Građanske alijanse i u skladu sa zakonom dostavili smo je poslaniku Mehmetu Bardhiju i Fondu za manjine da se o njoj izjasne. Rok za izjašnjavanje je 15 dana, nakon toga će ovlašćeni službenik predložiti odluku komisiji. Ukoliko komisija odluči da poslanik krši zakon, on će se suočiti sa prekršajnom prijavom – najavio je Leković.
On naglašava da ne želi da prejudicira ishod procedure odlučivanja, ali da u zakonu decidno piše da poslanici više ne mogu biti u upravnim odborima.
Da Bardhi mora, u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa da napusti poziciju člana Upravnog odbora Fonda za manjine, ocijenjeno je i iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).
– Poslanik Bardhi svakako nezakonito obavlja funkciju člana Upravnog odbora Fonda za manjine. Ne samo on, već i bilo koji drugi poslanik ukoliko se nakon stupanja na snagu odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa nalazi u upravnom odboru bilo kojeg subjekta, bilo da se radi o preduzećima ili drugim institucijama u sklopu državne uprave – rekao je direktor MANS-ovog monitoring programa Vuk Maraš.
Bardhi je jedini preostali poslanik u UO Fonda za manjine. Ostalim članovima iz reda parlamentaraca Skupština je nedavno konstatovala ostavke koje su morali da podnesu najkasnije do 1. novembra. Bardhi je odbio da podnese ostavku, tvrdeći da se zakonska norma odnosi isključivo na upravne odbore javnih preduzeća.
Maraš ističe da ima razumijevanja za Bardhijevu ljutnju, imajući u vidu da ga je Skupština delegirala da u Upravnom odboru Fonda za manjine zastupa interese određene grupacije. Problem je, po njegovoj ocjeni, sistematsko urušavanje pravnog sistema Crne Gore, jer su poslanici vladajućih partija kroz upravne odbore sebi otvarali dodatna radna mjesta i visoke honorare.
– Vjerujem da je bolje da Bardhi podnese ostavku nego da Leković dokazuje snagu Komisije za sprečavanje sukoba na njegovom primjeru. Leković pokušava da spriječi sukob interesa samo kod funkcionera na nižem nivou, kao što su odbornici i predstavnici opozicije. One koji su na vlasti, a najčešće krše Zakon o sprečavanju sukoba interesa ne smije ni da takne i u tom slučaju ne želi da radi svoj posao –zaključio je Maraš.

V.R.
Izvor: DAN

4