Ulcinjani hoće da upravljaju obalom

December 10, 2011   | news

Rasprava o nacrtu zakona o morskom dobru u ulcinjskom parlamentu

ULCINj – Predsjednik SO Ulcinj Milazim Mustafa zakazao je za ponedjeljak u 12 časova treću sjednicu drugog redovnog zasjedanja sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Usvajanje zaključka vezanog za Nacrt zakona o morskom dobru. Pred odbornicima će se naći tri zaključka u kojima se konstatuje da predloženi tekst nacrta Zakona o morskom dobru u svojim polaznim, temeljnim odredbama, koje se tiču definicije pojma morsko dobro, utvrđivanje granica, odnosno zone zahvata i svojinskog režima, ne nudi rješenja koja se bitno razlikuju od važećeg zakona, te da nacrt zakona zadržava dosadašnji, izrazito centralizovani princip upravljanja morskim dobrom ne uzimajući u obzir potrebu učešća lokalne samouprave kod održavanja, unapređenja, zaštite i korišćenja područja morskog dobra.
– Skupština obavezuje predstavnike izvršne vlasti Opštine Ulcinj da u skladu s iznijetim ocjenama, pripremi i formuliše konkretne primjedbe na predloženi tekst Nacrta zakona o morskom dobru, koje će obezbijediti zaštitu interesa građana opštine Ulcinj, a koje će se oslanjati na modele i iskustva koja primjenjuju ostale mediteranske zemlje. Primjedbe treba da se odnose naročito na definisanje pojma morsko dobro, utvrđivanje zone morskog dobra, svojinski režim i ravnomjernu raspodjelu tereta upravljanja morskim dobrom, uz doslednu primjenu načela supsidijarnosti i decentralizacije, koje bi obezbijedile veće ingerencije lokalnih samouprava na području morskog dobra, navodi se u ponuđenim zaključcima koji će biti predmet skupštinske rasprave i glasanja. Predlagač zaključaka o Nacrtu zakona o morskom dobru smatra da je primjena važećeg zakona od njegovog usvajanja 1992. godine do danas imala negativan uticaj na ukupni privredni i društveni razvoj najjužnije opštine.

– Posledica takvog postupanja je uzrokovala da granica zahvata zone morskog dobra na pojedinim dijelovima teritorije opštine Ulcinj doseže i do preko dva kilometra udaljenosti od morske obale. Ona zahvata područje koje po svojoj prirodi i namjeni ne pripada morskom dobru, kao što je poljoprivredno zemljište, maslinjaci i obale rijeke Bojane, i obuhvata 33 miliona kvadrata, što čini 13 odsto ukupne teritorije opštine. Na taj način su opštini Ulcinj uskraćena ustavna i zakonska prava da na toj teritoriji vrši svoje izvorne funkcije: donosi prostorne i urbanističke planove, planove i programe razvoja, onemogućava joj se da upravlja i raspolaže lokalnom imovinom i od nje ubira prihode i ta sredstva usmjerava na razvoj, što je protivno evropskim principima decentralizacije vlasti, navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

M.K.
Izvor: DAN

http://www.velikaplaza.info/gallery/video/stream.php?f=Velika_Plaza_movie_Jan_2009.flv