Nrekić: Morsko dobro je malo učinilo za ovaj grad i to se mora promijeniti

December 13, 2011   | news

Ispravljanje nepravde

Svi hoteli na Velikoj plaži, maslinjak u Valdanosu i Ada Bojana su u zoni morskog dobra što je, u suštini, prekrajanje administrativnih granica opštine, ocijenio je Skender Elezagić

ULCINj – Skupština opštine Ulcinj juče je jednoglasno usvojila četiri zaključka o Nacrtu zakona o morskom dobru kojim, između ostalog, obavezuje predstavnike izvršne vlasti da formulišu konkretne primjedbe koje će obezbijediti zaštitu interesa građana Ulcinja. U usaglašenom tekstu se navodi da „primjedbe treba da se odnose na utvrđivanje zone morskog dobra, svojinski režim i ravnomjernu raspodjelu tereta upravljanja morskim dobrom, uz doslednu primjenu načela supsidijarnosti, decentralizacije, koje bi obezbijedile veće ingerencije lokalnih samouprava”.
– Predloženi tekst Nacrta zakona o morskom dobru u svojim polaznim temeljnim odredbama, koje se tiču definicija pojma Morsko dobro, utvrđivanja granica, odnosno zone zahvata, ne nudi rješenja koja se bitno razlikuju od važećeg zakona. Predloženi nacrt nije usklađen sa interesima građana naše opštine. Javna rasprava organizovana je na nedovoljno transparentan način i SO Ulcinj zahtijeva od organizatora javne rasprave da istu produži za najmanje 30 dana, te da se organizuje u svim primorskim opštinama – stoji u dokumentu koji su podržale sve političke partije.
Prema mišljenju predsjednika kluba odbornika koalicije „Bolji Ulcinj, bolja Crna Gora” Andrije Ćetkovića nacrt novog zakona o morskom dobru ne razlikuje se bitnije od važećeg koji je usvojen 1992. godine.
– Za 19 godina koliko je na snazi, lokalne zajednice pa i država Crna Gora nijesu osjetile bog zna kakve benefite. Osjetili su ih samo povlašćeni pojednici, ili oni oko partija na vlasti. Obala nije zaštićena od devastacije, a to je trebalo da bude osnovna intencija ovog zakona – kazao je Ćetković.

On smatra da je prethodno trebalo utvrditi granice morskog dobra, pa tek onda usvajati novi zakon o tom području.
– Sadašnjom granicom su nezadovoljni građani skoro svih primorskim opština. Neophodan je novi zakon, koji se temelji na najboljim iskustvima evropskog zakonodavstva. Moramo pokušati da javnu raspravu produžimo do 15. januara 2012. godine, da bude organizovana u svim opštinama i da svoj sud o svemu da struka i nauka, recimo CANU – predložio je Ćetković.
Predsjednik kluba odbornika DUA Hatidža Đoni zamjerila je izvršnoj i zakonodavnoj vlasti što ranije nije upoznala odbornike sa javnom raspravom i optužila predsjednika opštine da je pao na prvom ispitu.
– Zašto je izvršna vlast na čelu sa predsjednikom Cunguom ovu problematiku držala u tajnosti? Zbog čega se ova tačka nije našla na dnevnom redu protekle sjednice, samo dan prije početka javne rasprave, nego sada kada je ta procedura pri kraju – pitala je Đoni.
Ona je podržala usvajanje zaključaka, rekavši da ne treba sumnjati u konsenzus odborničkih klubova.
– Odgovor mora da bude odlučan i dostojanstven, kako bi se obezbijedila zaštita interesa opštine Ulcinj, odnosno svih njenih građana – poručila je Đoni.
Predsjednik kluba DPS Ljoro Nrekić naglasio je da ta partija nema ništa protiv mijenjanja zakona koji nije u interesu građana, ali da se za to zna procedura. Podržaćemo vas samo ako pred nama budu predlozi, kako riješiti određene manjkavosti i na koji način. Tačno je da postojeći zakon nije dobar i da je Ulcinj zbog njegovih nedostataka pretrpio dosta štete. Morsko dobro je malo učinilo za ovaj grad i to se mora promijeniti – poručio je Nrekić.
Predsjednik odborničkog kluba Force Genci Nimanbegu kazao je da je u platformi te partije jedna od tačaka ispravljanje nepravdi koje su nastale primjenom Zakona o morskom dobru.
– Ne želimo nastavak diskriminacije a to nam donosi i ovaj nacrt novog zakona. Želimo isti tretman kao i ostale opštine. Dosad su stavovi opštine ignorisani i vrijeme je za konsenzus po ovom pitanju – rekao je Nimanbegu.
Nacrt zakona o morskom dobru našao se i na udaru i odborničkog kluba SDP-a. Odbornik te partije Skender Elezagić rekao je da je linija morskog dobra u ostalim opštinama povučena tako da uglavnom obuhvata uzani pojas do mora, dok u Ulcinju to nije slučaj.

– Prosječna širina pojasa u drugim opštinam iznosi od 32 metra u Kotoru, do 54 u Budvi i 180 u Baru (zbog Luke). U Ulcinju je prosječna dubina zone morskog dobra čitavih 565 metara. Kod nas su za zonu morskog dobra proglašena područja čak do dva kilometra u dubinu teritorije, što je presedan. Sve ovo nam se predlaže i da ostane u novom zakonu, što je neprihvatljivo. U Budvi recimo, hotel „Avala” i „Splendid” , stadion Mogrena i Slovenska plaža nijesu u zoni morskog dobra, ili u Baru gdje hotel „Princes” i sportski tereni u zaleđu plaže ne ulaze u morsko dobro. Sa druge strane svi hoteli na Velikoj plaži, maslinjak u Valdanosu i Ada Bojana su u toj zoni. Ovo u suštini predstavlja prekrajanje administrativnih granica opštine. Lokalnoj samoupravi se izuzima iz ingerencija 33 miliona kvadrata ili 13 odsto teritorije i onemogućava joj se da na toj teritoriji vrši izvorne funkcije – rekao je Elezagić.
Odbornik „Perspektive” Amir Holaj kazao je da lokalni parlament mora biti jedinstven u odgovoru na „direktan udar na razvoj grada i ubiranje prihoda”.
– Imamo priliku da ispravimo višedecenijsku nepravdu i liniju razgraničenja vratimo u logične okvire. Nema mjesta neslozi jer se radi o opštem interesu – naglasio je Holaj.
M.KNEŽEVIĆ
Izvor : Dan

Prekinuti diskriminaciju

Odbornik otcijepljenog krila DUA Hadži Sulejmani bio je slikovit, komentarišući nacrt novog zakona o morskom dobru i činjenicu da Javna rasprava nije održana u Ulcinju, u kome je 37 odsto zone morskog dobra, već u Baru.
– To vam je kao da imamo kuću i okućnicu, samo dvorište nije naše. Da li je to zbog toga što su u Ulcinju Albanci većina, ne znam, ali znam da smo mi Crnoj Gori valjali kada joj je god trebalo. Sada su nas izgleda zaboravili, pa nas još i diskriminišu sa ovim zakonom – kazao je Sulejmani.
Predsjednik UO NVO „Mogul” politikolog Dritan Abazović obratio se, u ime NVO sektora opštine, odbornicima SO Ulcinj riječima da imaju jedinstvenu priliku da prekinu dugogodišnju diskriminaciju.
– Treba onemogućiti isisavanje novca iz opštine pod velom zakona. Zar neko misli da građani opštine Ulcinj treba da budu u drugačijem položaju od ostalih građana u opštinama Crne Gore. Zar je nekorektno ako traže da imaju jednak status sa ostalim opštinama. Nije ovo nacionalno pitanje, već par ekselans političko pitanje. Diskriminacija u najblažem obliku objašnjenja jeste kada pod istim uslovima različitim subjetima ne omogućavate ista prava. Promjena bilo koje granice opštine Ulcinj mora biti donijeta od strane njenih građana. Ukoliko ne omogućite da opština upravlja svojim resursima, mislim da će i vaš posao političara biti manjeviše uzaludan – kazao je Abazović.

Izvor : Dan

http://www.velikaplaza.info/gallery/video/stream.php?f=Velika_Plaza_movie_Jan_2009.flv