Upravljanje morskim dobrom: Naša kuća a tuđe dvorište

December 13, 2011   | news

Nacrt zakona zadržava dosadašnji, izrazito centralizovani princip upravljanja morskim dobrom i ne uzima u obzir potrebu učešća lokalne uprave u održavanju, unapredjenju i zaštiti tog prostora. Ulcinjska opština bila oštećena starim a nacrt nagovještava kontinuitet i usvajanjem novog zakona, mišljenja je skupštinska većina.

Piše

Radomir Tomić

ULCINJ – Nacrt zakona o morskom dobru, u svojim temeljnim odredbama ne razlikuje se od važećeg, usvojenog još 1992 godine, pa je stoga neprihvatljiv i neophodno ga je radikalno izmijeniti, u skladu sa iskustvima mediteranskih zemalja i odgovarajućim evropskim zakonodavstvom, ključni je stav odbornika ulcinjskog parlamenta, na jučerašnjem zasijedanju posvećenom ovom značajnom dokumentu. Tokom troipočasovne rasprave, i ako uglavnom načelne, dilema nije bilo: ponuđena rješenja nijesu u skladu sa interesima opštine i njenih građana. Naprotiv, ocijenjeno je- predstavljaju kontinuitet ekonomske i razvojne devastacije cijeloh područja.

Po odredbama još važećeg zakona, Ulcinj je kuća čijim dvorištem upravlja neko drugi, pa ispada da je kuća naša a dvorište tuđe, slikovito je objasnio sopstveni odnos prema ponuđenom dokumentu odbornik Hadži Sulejmani. Na tim istim odredbama, ako sve ostane kako je u ovoj verziji, gradiće se i budući odnosi što je za ulcinjsku samoupravu i interese građana neprihvatljivo.

Istrajno o opštem

U tom stilu govorila je i većina ostalih učesnika u raspravi, ostajući izuzev Skendera Elezagića ostali na nivou opštih mjesta, često garniranih međusobnim (dis)kvalifikacijama odbornika vladajuće Force i opozicione DUA- ko je u cijeloj, gotovo dvije decenije kontraverznoj priči bio dosljedniji. Na neproduktivnost takvih dijaloga i uopštenih monologa, be nuđenja konkretnih rješenja upozorio je Borislav Bašović i založio se da se na svaki sporni član ponuđenog akta ide sa alternativom, umjesto što se najčešće neargumentovano govori o zabrinjavajućoj diskriminaciji Ulcinja i Ulcinjana.

Od takvih neosnovanih stavova niko ne može imati koristi, niti ćemo uopštenom političkom pričom doći do željenih rješenja. Zato za ovakve načelne stavove ne mogu glasati, rekao je on.

No, način rasprave nije se promijenio. I prije Bašovićeve“ intervencije“ kao i kasnije otvarana su pitanja- zašto je sjedište Javnog preduzeća u Budvi, a ne u Ulcinju, isko je na području ove opštine čak 57 odsto ukupne teritorije morskog dobra? Zašto u njemu od ukupno 55 zaposlenih rade samo dva Ulcinjanina? Kako to da se za takozvane masovne zabave, odnosno javne manifestacije iz namjenskih sredstava ovdje izdvaja dvadesetak hiljada eura, a u Budvi mnogostruko nviše? I tako redom…

I odbornik Andrija Ćetković je bio u dilemi- može li se od Nacrta zakona čije su temeljne odredbe iste kao u onom usvojenom prije 19 godina, očekivati da prekine kontinuitet nedovoljno korisnog uticaja na razvoj ulcinjske opštine. Zatim je naglasio:

Politika ispred struke

Čini mi se da je politika ponovo bila dominantna u odnosu na struku. Zato ni ovaj nacrt zakona nije temeljen niti na iskustvima zemalja Mediterana, niti na standardima uporedivog evropskog zakonodavstvo.Zar je bilo teško pogledati slične zakone koje ima Italija ili susjedna Hrvatska, pitao se Ćetković. Uvjeren sam da u pogledu morskog dobra, bez obzira na političke i druge razlike, konsenzus među Ulcinjanima nije sporan, jer od ponuđenih rješenja niko neće imati koristi, a šteta će biti opšta.

U ocjeni da je aktuelni, ali i nacrtom nagoviješteni zakon diskriminirajući, posebno je bio eksplicitan Driton Abazović, predstavnik ulcinjskog nevladinog sektora. On je sa jučerašnjeg skupštinskog zasijedanja poručio da se nacrt, za samo dva dana koliko je ostalo do okončanja javne rasprave, ne može popraviti, pa je pozvao odbornike i izvšnu vlast da ga odbace- u cjelini.

Nacrt zakona je neprihvatljiv i smatram da ga treba odbaciti,a zatim formirati komisiju koja će predlagačima ponuditi novu verziju, utemeljenu na evropskom zakonodavstvu, kazao je on.

To tijelo bi trebalo da čine predstavnici svih partija i stranaka, nevladinog sektora i stručnjaci, a aktivno učešće bi moglo biti ponuđeno i zainteresovanima iz relevantnih organa i organizacija ostalih primorskih opština.

Bez predlagača

Svi učesnici u jučerašnjoj raspravi oštro su protestvovali što sjednici ne prisustvuju predstavnici Minisatarstva turizma i uređenja prostora, ili barem Javnog preduzeća Morsko dobro. Predsjednik parlamenta Milazim Mustafa objasnio je da su blagovremeno pozvani, ali zbog tribina o istom dokumentu organizovanih u Kotoru, nijesu mogli doći.

Inače, osim u Kotoru, javne rasprave su održane u Podgorici i u Baru.

Izvor: Pobjeda

http://www.velikaplaza.info/gallery/video/stream.php?f=Velika_Plaza_movie_Jan_2009.flv