Ulcinjska so izvanrednog kvaliteta, a kupuje se iz Egipta

December 21, 2011   | news

Stečajni upravnik ulcinjske Solane Milorad Iković kazao je da je objavio prodaju imovine radi izmirenja dugova povjeriocima koji se kreću između 3,5 i 4 miliona eura.

– U toku su sudski procesi vrijedni više milione eura u kojima Solana i tuži i u kojima je tužena. Ne bih se bavio prognozama, ali naš dug u konačnom ne bi trebala da bude značajno viša“, kazao je Iković Vijestima.

Stečajna uprava Solane „Bajo Sekulić“, objavila je poziv za prodaju imovine tog ulcinjskog preduzeća, a svi zainteresovani građani i kompanije ponude treba do dostave do 16. januara. Stečajni upravnik će u roku od tri dana izabrati najpovoljnijeg ponuđača i odlučiti o prodaji imovine.

Početna cijena pokretne i nepokretne imovine ukupno iznosi 257,8 miliona eura.

Ukoliko bude prodata imovina ulcinjske kompanije, najstarija crnogorska fabrika naći će se pred gašenjem, a novac bi trebalo prvo da dobiju povjerioci, pa vlasnici.

– Mene kao stečajnog upravnika interesuje novac od prodaje da bih izmirio povjerioce. Ostatak novca bio bi podijeljen shodno vlasničkoj strukturi, kazao je Iković, dodajući da će, ukoliko vlasnici izmire dugovanja, obustaviti prodaju imovine.

Izvršni direktor Solane Dragiša Rosandić, kazao je da to preduzeće kuburi sa  prodajom i pakovanjem sili, te da se pribjeglo improvizovanom pakovanju, dodajući da je ove godine so izvanrednog kvaliteta, a „mi nespremni da ulazimo u borbu za tržište“, ističući da nisu istinite teze da vlasnici nijesu ispunili zahtjev menadžemnta da mu se obezbijedi 100 hiljada eura za potrebe prošle berbe.

Rosandić je kazao da se u Solani radi kao da će biti berbe.

„Crnagora put je već kupila so za puteve iz Egipta. Borimo se za našu so, koja je sigurno kvalitetnija od ostalih, da je plasiramo na crnogorsko tržište“.

– Najavljena prodaja Solane je samo finale u nizu koraka koji su imali za cilj da biznismenu Veselinu Baroviću i njegovo Eurogondu obezbijede ogroman profit, tvrde u MANS-u.

Glavni uslov za ovaj scenario je ispunjen još 2008, kada je Skupština usvijila Prostorni plan Crne Gore kojim je područje ulcinjske Solane preimenovano u građevinsko zemljište za izgradnju turističih kapaciteta. Tim potezom, 800 hiljada eura koliko je plaćen kontrolni paket akcija Solane „Bajo Sekulić“, Barović je dobio građevinsko zemljište čija je vrijednost u vrijeme građevinskog buma bila oko 1,5 milijardu eura, odnosno 100 eura po kvadratu, sopšteno je iz MANS-a, odakle podsjećaju da je u prvoj verziji Prostornog plana koji je bio na javnoj rasoravi, područje ulcinjske solane bilo definisano kao spomenik prirode.

Iz MANS-a su najavili kampanju za izmjenu prostornog plana.

Na prodaju je nepokretna imovina u Opštini Ulcinj koju čine zemljište, objekti za upotrebnu vodu, zgrade u industriji i rudarstvu, poslovne zgrade u privredi, elektroenergetski kao i objekti gasovoda i kanali.

Vlada je nedavno Solani, koja je od 2005. godine u stečaju, oduzela koncesije za eksploataciju soli na ležištu Štrojska kneta. Solanom upravlja Eurofond podgoričkog biznismana Veselina Barovića, na čiji je zahtjev 2005. godine uveden stečaj u preduzeće.

Prema dosadašnjim informacijama, kompanija je upala u nepremostive teškoće kada je Barović odbio da isplati 100 hiljada eura kako bi se završila prošlogodišnja berba, iako je preduzeće prvu polovinu prošle godine završila sa profitom od 134,6 hiljada eura.

Analitika – Informativni Porta

YouTube Preview Image

3