Vlada glavni krivac za propast Solane

December 23, 2011   | news

Vlada Crne Gore najodgovornija za stanje u ulcinjskoj Solani jer je ona rukovodila procesom prodaje, ocjena je nevladinih organizacija iz Ulcinja.

NVO Mogul smatra , da je Vlada je “ubila i raščerečila” Solanu jer nije zaustavila uništavanje jedine regionalne fabrike morske soli.

Predstavnici civilnog sektora pozvali nadležne da se uključe u spašavanje Solane.

Nevladina organizacija Mogul iz Ulcinja, optužila je Vladu da je Solanu “Bajo Sekulić” Vladu Crne Gore privatizovala na netransparentan način.

“Problem Solane je još samo jedan dokaz kako se kroz pokušaj zamagljivanja očiju građana Crne Gore, posebno Ulcinja, želi prikazati tranzicioni proces, odnosno prelazak iz jedne namjenske privrede u tržišnu”, ocijenio je Predsjednik NVO Mogul, Dritan Abazović.

On je ponovio da je prodaja obavljena uz brojne špekulacije, u vremenu kada su fondovi dominirali tržištem.

Komentarišući izjavu premijera Igora Lukšića, da je moguće da je došlo do preknjiženja zemljišta, Abazoviće je pozvao nadležne organe da ispitaju šta se desilo, kao i lokalnu vlast da preduzme sve mjere kako bi se došlo do odgovora.

Iz te nevladine organizacije su naveli da u istoriji Solane, dugoj preko 70 godina, postoji nekoliko stepenika koji su je doveli u trenutno stanje.

Prvi se dogodio 90-ih godina, kada je počeo šverc soli pod pokroviteljstvom države. Tad su se mnogi bogatili, a Solana siromašila. Drugi je ulazak Veselina Barovića u Upravni odbor Solane, a izbacivanje eksperata. I treći je ćutanje o svemu tome, ali i o Prostornom planu Crne Gore.

Izvor: CdM/Dnevne novine

YouTube Preview Image
2