Abazović: Albanskim poslanicima dozvoliti da govore maternjim

January 3, 2012   | news

Prava Albanaca
„Ustav je konstatovao da je albanski jezik u službenoj upotrebi u Crnoj Gori”

Predstavnici Albanaca u crnogorskom parlamentu trebalo bi da stvore zajedničku platformu i na taj način budu jedinstveni u traženju rješenja za nagomilane probleme te populacije, smatra politikolog Dritan Abazović.

On je, komentarišući aktivnosti poslanika koji predstavljaju Albance u parlamentu, kazao da je njihov rad očekivan i da bi možda bilo nerealno očekivati nešto više.

“Drago mi je da su uspjeli da oforme klub albanskih poslanika, do kojeg su stigli nakon neshvatljivo dugo vremena. Nehomogenost je nešto što možda možemo povezati sa mentalitetom albanskih političara, koji se iskazuje kroz brojne primjere“, rekao je Abazović agenciji MINA.

On smatra da je nekorektno što predstavnicima Albanaca u parlmentu Poslovnikom još nije omogućeno da se obrate javnosti na maternjem jeziku.

„Ustav je konstatovao da je albanski jezik u službenoj upotrebi u Crnoj Gori, a potpuno je nelogično da se takva odredba ne može iskoristiti u krovnoj instituciji države, kakav je parlament“, dodao je Abazović.

Prema riječima Abazovića, položaj Albanaca je sličan kao i pozicija svih ostalih manjinskih naroda u Crnoj Gori.

„Iako specifična po svojoj kulturi, tradiciji i naročito jeziku, albanska nacionalna zajednica ima razloga da bude aktivnija u traženju poboljšanja svog položaja u Crnoj Gori. Prije svega radi se o zanemarivanju ekonomskih prava, u smislu da su područja gdje dominatno žive Albanci prilično nerazvijana“, pojasnio je on.

MINA
VIJESTI