Albancima otimaju čak i stečena prava

January 4, 2012   | news

Mehmet Bardhi smatra da vlast u 2011. godini nije ispunila očekivanja
Predsjednik Demokratskog saveza Mehmet Bardhi smatra da Crna Gora do juna 2012. treba da pokaže spremnost da podrži i sprovede euroatlantske standarde i vrijednosti jer su vrata koja vode u Evropsku uniju (EU) otškrinuta.
On kaže da Albanci o euroatlanskom učlanjenju nisu imali dilemu ali ističe da oni traže da se realizuju i poštuju ljudska i nacionalna prava.
– U godini koja je na izmaku crnogorske vlasti ne samo što nijesu ispunile očekivanja i ispravile niz nepravdi učinjene Albancima u prošlosti, nego su, naprotiv, donošenjem nekoliko diskriminujućih zakona i svojom glasačkom mašinerijom Albance u Crnoj Gori dovele u neravnopravan položaj, otimajući im istorijska i prirodna nacionalna, pa čak i stečena prava – poručio je Bardhi.
Vlasti, kako kaže Bardhi, nijesu pokazale dobru volju da poštuju čak ni svoje zakone i Ustav, čak i kada se radi o autentičnoj zastupljenosti u Skupštini kao i o zastupljenosti u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave.
– Javni državni servis, emisiju na albanskom jeziku „MOZAIKU 60” od jednog sata nedeljno, skratila je na 45 minuta da bi je nedavno svela na pola sata. Ignorisanjem albanskih predstavnika tokom razgovora i političke trgovine nakon toga i usvajanjem izbornog zakona crnogorsko-srpske većine Albancima su oduzeta politička stečena prava, na pet poslaničkih mjesta. Donošenjem Zakona o teritorijalnoj organizaciji, praktično je onemogućeno Malesiji–Tuzi da dobije punopravnu opštinu – naveo je Bardhi.
On je kazao da država mora odgovornije i odlučnije da se izbori sa organizovanim kriminalom i korupcijom, ne samo zbog toga što Evropska unija to zahtijeva, nego prvenstveno zbog svog opstanka.
– Pitanje je da li će moći i na koji način država da se izbori, kada se u poslednje vrijeme jasnije nego ikada vidi da se bez učešća vlasti ili zbog nedjelovanja nadležnih struktura nije moglo dešavati sve ovo što se dešava u sferi organizovanog kriminala i korupcije, koje je obuhvatilo društvo. Evropa neće sjedeti skrštenih ruku i ostaviti „bosove” kriminala da gazduju. Zbog toga je najbolje i jedino pravo rješenje da se, uz pomoć EU, izbori protiv moderne kuge, korupcije i organizovanog i kriminala – istakao je predsjednik Demokratskog saveza.
Odgovarajući na pitanje da li je 2012. izborna godina Bardhi je kazao da od toga imamo važnija posla.
– Mislim da imamo preča posla. A i redovni izbori su 2013.godine – zaključio je Bardhi.

Mi.K.
Izvor : DAN