Bardhi hoće prevodioce u Skupštini Crne Gore

January 6, 2012   | news

Šef kluba poslanika albanskih partija, lider Demokratskog saveza Mehmet Bardhi, najavio je juče da će i dalje insistirati da se predstavnicima Albanaca omogući da u Skupštini Crne Gore govore na svom maternjem jeziku. To će, kako je rekao, tražiti i na kolegijumu predsjednika Skupštine.
– Imamo pravo, kao predstavnici autohtonog naroda u Crnoj Gori da nam se omogući upotreba albanskog jezika i pisma u okviru rada parlamenta, ali i Vlade – naglašava Bardhi, ukazujući da Ustav definiše službeni i jezike u službenoj upotrebi.
Podsjeća da su i u sklopu rada Radne grupe za izmjenu skupštinskog poslovnika insistirali na ostvarenju ovog prava za poslanike albanskih stranaka. Između ostalog, njihov je zahtjev da se obezbijede prevodioci sa albanskog i na albanski jezik.
– Tražili smo da se formira kancelarija za rad na albanskom jeziku i da Albanci koji su poslanici u Skupštini i drugi koji se u svojstvu građana obrate parlamentu, imaju pravo da koriste albanski jezik i pismo – istakao je Bardhi.
Smatra da bi trebalo da im se omogući da koriste albanski jezik ne samo na plenarnim zasjedanjima Skupštine, već i na sjednicama radnih tijela, a da se u pisanoj formi mogu parlamentu obraćati na svom pismu.
– Radna grupa je sve predloge za izmjenu poslovnika uputila kolegijumu, a vidjećemo da li će se i na koji način i ovo naše legitimno pravo realizovati. Nezahvalno je dati procjenu kad bi se to moglo očekivati – zaključio je Bardhi.
Poslanici albanskih stranaka veoma rijetko koriste mogućnost da se tokom plenarne sjednice obrate sunarodnicima na svom jeziku. Razlog je, vjerovatno u tome što, po sadašnjem poslovniku to moraju unaprijed da najave.

Mi.K.
Izvor: DAN