Albanski poslanici: Žale se Tačiju na Podgoricu

January 9, 2012   | news

Predstavnici albanskih parlamentarnih partija u bilateralnim kontaktima sa kolegama–sunarodnicima iz Albanije i sa Kosova ukazivali su proteklih dana na ključne probleme sa kojima su suočeni Albanci u Crnoj Gori. Poslanik Force Genci Nimanbegu potvrdio je za „Dan” ovu informaciju. Kako je objasnio, svi predstavnici Albanaca u crnogorskom parlamentu individualno kontaktiraju sa sunarodnicima iz Tirane i Prištine.
– U zvaničnoj formi nijesmo se za sada obraćali nikom, ali koristimo svaku priliku da u neformalnim susretima ukažemo na ključne probleme. Razgovarao sam sa predstavnicima Demokratskog saveza i Demokratske partije Kosova. Kao najznačajnije probleme izdvojio sam izborno zakonodavstvo, kojim su Albancima u Crnoj Gori ukinuta stečena prava, kao i ponovno odbijanje zahtjeva da se Melesiji da status punopravne opštine – naglasio je Nimanbegu.
Lider Demokratske partije Kosova je Hašim Tači.
Jedna od tema u razgovorima sa kosovskim kolegama bila je, po njegovim riječima, i razmjena ambasadora između Podgorice i Prištine.
– Na Kosovu smatraju da će se ovo pitanje riješiti uskoro u komunikaciji sa zvaničnom Podgoricom – kaže funkcioner Force.
Politički predstavnici Albanaca nezadovoljni su, što su prenijeli i kolegama iz Prištine, i dinamikom procesa restitucije ranije oduzete imovine.
Susreti sa sunarodnicima sa Kosova uključenim u tamošnji politički život, dodaje Nimanbegu, bili su prilika i da se upozori na neka konkretna životna pitanja koja opterećuju Albance u Crnoj Gori. Kako objašnjava, to se, između ostalog, odnosi i na rješavanje pitanja radnog staža ljudi koji su radili na Kosovu i Metohiji a porijeklom su iz Crne Gore.
– I u narednom periodu koristićemo svaki neformalni, ali i zvanični susret, da upozorimo na probleme pripadnika albanske manjine u Crnoj Gori zaključio je Nimanbegu.

V.R
Izvor: DAN