Osnivanje partije iza koje stoje članovi foruma 2010

January 10, 2012   | news

Nova stranka u martu
Nova partija u Crnoj Gori, na čijem formiranju rade pojedini članovi Foruma 2010, biće zvanično osnovana u martu, potvrdilo je „Danu” više izvora. Prema našim nezvaničnim saznanjima, vrše se pripreme da se održi i osnivački kongres nove partije, a određeno je da mart bude period za to.
Iako se može čuti da ovaj projekat realizuju pojedini članovi Foruma 2010, oni juče za „Dan” nijesu htjeli ništa konkretnije da komentarišu.
Izvršni direktor nevladine organizacije Grin hom Darko Pajović rekao nam je da nema komentar, a isti je bio i odgovor advokata Azre Jasavić.
Politikolog Dritan Abazović rekao je da nema ništa novo da kaže u odnosu na prvi put kada je „Dan” objavio informaciju da dio članova Foruma 2010 priprema teren za osnivanje nove partije.
– Crnoj Gori definitivno nedostaje nešto novo jer je politička scena, ako izuzmemo neka osmišljena prepucavanja, prilično monotona. Stoga nešto svakako treba mijenjati. U svakom slučaju, lakše je reći nego uraditi, a ostaje da se vidi šta će se desiti u budućnosti. Nova, poštena i iskrena politička priča, po mom mišljenju, ima realnu mogućnost za uspjeh. Bilo bi krajnje pesimistički, da ne kažem morbidno, razmišljati drugačije. Ostajem oslonjen na optimizam koji mi govori da za Crnu Goru, bez obzira što je to teško uvidjeti u sadašnjoj konstelaciji snaga, sigurno ima nade, i da nam prestoji svijetlija budućnost u političkom smislu – rekao je Abazović.
Upravo se Abazović, Pajović i Jasavić pominju u projektu osnivanja nove stranke, ali oni mjesecima ne žele da saopšte o čemu se zaista radi. Nova stranka navodno će imati i podršku dijela crnogorskih medija, jer je profesor Miodrag Perović, osnivač „Vijesti” i „Monitora”, saopštio da mu se grupa mladih ljudi obraćala za savjet povodom planova da osnuju stranku, ali da on ne učestvuje u tom projektu.
Forum 2010 je nevladina organizacija, čiji je prvi koordinator bio nekadašnji lider SDP-a Žarko Rakčević. On je rekao da podržava ljude koji planiraju osnivanje nove stranke, ali da ne želi da se u to uključi.
Vijest da se priprema osnivanje nove stranke objavljena je još krajem novembra, i očigledno je da kako se bliže parlamentarni izbori, tako se ubrzava i rad na njenom formiranju.
Profesor i metodolog CEDEM-a Miloš Bešić rekao je, kada je postalo jasno da će nova stranka biti osnovna, da će ona biti na strani koja se borila za nezavisnost Crne Gore u vremenu zajedničke države, čime će mobilisati dio nezadovoljnih glasača koji su dosad glasali za opoziciju. Bešić je kazao i da je važno ko će biti lider nove partije, te da će nova stranka računati na biračko tijelo drugih partija, kao i na apstinente. Smatra da će najprije preuzeti onaj dio rasutih liberala koji su lutali u političkom prostoru u dužem periodu, od vremena kada je Liberalni savez, kako je tada rečeno, zamrznut.
Bešić je prognozirao da će u tom dijelu nova stranka uzeti oko pet do šest odsto, i da je to njihov siguran dio biračkog tijela. Ukupno, kako on procjenjuje, ta partija može da računa na 10 do 15 odsto pretežno građanski orijentisanih birača.

 

M.V.-V.R.
Izvor: DAN

YouTube Preview Image