Saveljić: Upoznaćemo Lukšića sa problemom Solane

January 10, 2012   | news

 

Centar za zaštitu i proučavanje ptica sjutra će premijeru Igoru Lukšiću uručiti brojne naučne publikacije u kojima je predstavljen međunarodni značaj Ulcinjske solane. Takođe, upoznaćemo ga sa našom peticijom  kojom oštro protestvujemo protiv prenamjene 15 km2 Ulcinjske solane u turističko-razvojnu zonu, namjenjenu izgradnji hotela i golf terena, kazao je za portal Analitika predsjednik ove NVO Darko Saveljić.

-Solana je izuzetno značajan lokalitet i posljednjih deset godina bila je poligon za istraživanje brojnim stručnim institucijama u Evropi. Uvjereni smo da namjere vlasnika da istu prenamjeni neće biti pozdravljene od strane tih organizacija, pa ni najznačajnijih institucija Evropske Unije, kaže Saveljić, naglašavajući da su pokrenuli peticiju kako bi ukazali na značaj ovog lokaliteta.

Incijativa je došla u vrijeme vjerskih praznika i Nove godine i može se računati, kaže naš sagovornik, da je potpisivanje peticije tek počelo.

– Naš cilj nije da skupimo milion potpisa, jer se peticijama teško riješavaju stvari, ali je ona ujedno informativni akt za brojne insitucije i organizacije van zemlje, koje su zainteresovanie za zašitu ptica, te uskoro treba očekivati njihovu reakciju, kaže Saveljić, naglašavajući da su  zaštitinici prirode u Crnoj Gori iznenađeni ovakvom najavom, iako  je Prostorni Plan države otvorio mogućnost prenamjene solane.

-U prijedlogu ovog Prostronog Plana solani je bio namjenjen status spomenika prirode i vremenski okvir do 2009. godine da bude proglašena zaštićenim područjem. U finalnom dokumentu, bez znanja lokalne samouprave, građana i civilnog sektora data je mogućnost prenamjene solane u turističko razvojni kompleks.

Saveljić podsjeća da je Solana 1989. godine prepoznata kao IBA-područje od međunarodnog  značaja za boravak ptica. 2004. godine Upravni odbor Solane proglasio je prvim privatnim parkom prirode u Crnoj Gori, 2006. godine prepoznata je kao Emerald stanište Bernske konvencije, a 2007. godine ispunjen je formular za njeno proglašenje  Ramsarskom močvarom od međunarodnog značaja, jer od 9 u potpunosti ispunjava 6 kriterijuma. Od 2008. godine Solana se nalazi na listi potencijalnih  Natura 2000 staništa u Crnoj Gori.

Ulcinjska solana je najznačajnije gnijezdilište, zimovalište i odmorište pri seobi ptica na istočnoj obali Jadrana. Od oko 500 vrsta evropskih ptica, na Solani je registrovano 250 vrsta ili 50%. Četvrtina ukupnog broja gnjezdarica Crne Gore gnijezdi na Ulcinjskoj solani. Solana pruža servis za više ugroženih vrsta riba, vodozemaca i gmizavaca, te više od 70 vrsta ptica sa Anexa I Ptičje direktive.Petnaest vrsta ptica registrovanih na Solani u određenim periodima godine prelaze jedan procenat regionalne-globalne populacije ovih vrsta, kaže Saveljić, ističući da je ovaj lokalitet toliko značajan u međunarodnim okvirima da mora ostati sačuvan.  U protivnom, kaže, slijedi veliki šamar ekološkoj državi na njenom evropskom putu.

 

Analitika – Informativni Portal

http://solana-ulcinj.com/VTS_01_1.flv