Bjanka Prakljačić: Solana da ostane raj za ptice

January 11, 2012   | news

Predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica uputili su pismo premijeru Igoru Lukšiću i dostavili publikacije i knjige o Solani, tražeći da preispita odluku da se to mjesto, kao jedno od najznačajnijih staništa ptica na istočnom Jadranu, pretvori u turističku zonu.

“Predali smo pismo sa željama da se ulcinjaska Solana očuva. Naša želja je da se Solana očuva i ostane ornitološki rezervat, kakav je i bila, a na koji način to je za odgovorne osobe. Najidealnije je da se Solana očuva onakva kakva jeste i treba imati u vidu da solana nije samo najznačajnije mjesto za ptice u Crnoj Gori, solana je od globalnog značaja i jedno od najbitnijih tačaka tokom migracije ptica“, kazala je Bjanka Prakljačić iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Udruženje je pokrenulo i peticiju za zaštitu Solane koju je do sada potpisalo preko dvije I po hiljade ljudi.

“Čekamo do 2. februara, tada će peticija sa svim potpisima biti predata premijeru, i otvorena za javnost na uvid“, kazala je Prakljačić.

Prakljačić je kazala da 50 odsto svjetske populacije ptica boravi na solani, i da se često dešava da ornitolozi tamo pronađu i neku novu vrstu.

“Ne govorimo samo o pticama koje se nalaze samo u Crnoj Gori, to nije mali broj ptica, to je kompletna migracija koja ide preko jadranskog mora, solana je jedno od najbitnijih tačaka gdje ptice staju, odmaraju, gdje se hrane i zimuju“, kazala je Prakljačić.

Prakljačić očekuje da Solana ostane fabrika soli i da ostane raj za ptice.

 

Izvor : CDM


YouTube Preview Image