Neka Cakuli prvo sruši svoju zgradu

January 13, 2012   | news

Opozicioni odbornici ogorčeni zbog najave potpredsjednika opštine, Luiđ Škrelja poručuje
Prostorni plan Ulcinja koji već godinama pravi problem toj opštini trebalo bi da bude usvojen za dva mjeseca, a nakon toga mnogo objekata moraće da bude srušeno izjavio je radiju „Antena M” potpredsjednik opštine Ulcinj Džaudet Cakuli.
On je kazao da ne zna tačan broj objekata koji su ilegalno sagrađeni i koji će nakon usvajanja urbanističkog plana biti srušeni, ali zna da ih ima mnogo. – Što se tiče nelegalne gradnje, ona je bila rasprostranjena u svim opštinama, posebno u primorskim. Neusvajanje planova uticalo je da bude još intenzivnija. Nadam da će u naredna dva mjeseca Prostorni plan biti na dnevnom redu Skupštine, i da će uslijediti njegovo usvajanje – kazao je Cakuli.

Potpredsjednik opštine ocijenio je da je nepostojanje urbanističkog plana, otjeralo dosta investitora, kao i da će se nakon usvajanja planske dokumentcije stvoriti uslovi za talas ulaganja u najjužniju opštinu. Za opštinu Ulcinj 2012. godina trebalo bi, prema riječima Cakulija, da bude upamćena po konačno usvojenom urbanističkom planu. Najava rušenja od strane najviših zvaničnika opštine nimalo se ne dopada opoziciji. Predsjednik odborničkog kluba koalicije „Bolji Ulcinj, bolja Crna Gora” Andrija Ćetković smatra da u najjužnijoj opštini treba da se gradi, a ne da se ruši.
– Definitivno, što više objekata treba uklopiti u planove s obzirom na to da je tokom proteklih desetak godina dosta građeno na osnovu privremenih dozvola. Svi izgrađeni objekti priključivani su na elektro i vodovodnu mrežu pa nijesu baš potpuno nelegalni. Kad se najavljuje rušenje, vjerujem da se ipak radi o građevinama koje se ne mogu uklopiti u planove iz nekog razloga, zbog infrastrukture, naprimjer. U takvim slučajevima treba razmotriti davanje određene nadoknade od dijela sredstava koja bi se sakupila legalizacijom. Mislim da bi to bilo pravedno – smatra Ćetković. Za Luiđa Škrelju iz DPS-a nema dileme.
– Apsolutno sam protiv rušenja koje najavljuje drugi čovjek opštine. Od početka smo se zalagali za maksimalnu legalizaciju pošto nijesmo uspjeli da napravimo planove i stvorimo uslove građanima da nesmetano grade u skladu s važećim propisima. Ako Cakuli želi da ruši, onda neka počne od sopstvene velelepne zgrade koju zida u centru i čija je gradnja počela bez dozvole Lako je slati inspekcije i rušiti objekte od 30 kvadrata – kaže Škrelja.

Šef odborničkog kluba DUA Hatidža Đoni smatra da je izjava potpredsjednika opštine neoprezna i preuranjena.
– Izričito smo protiv rušenja bilo koje građevine, jer se time građani dovode u neravnopravan položaj. Protiv smo i ovakvih izjava koje izazivaju haotično stanje u gradu. Ljude plaše rušenjem bez ikakvih detaljnih informacija. Na terenu je hiljade objekata koji su van postojeće planske dokumentacije i ne može se selektivno rušiti kad je riječ o nelegalnoj gradnji. Treba svi da podliježu istom aršinu, odnosno da se uklope u buduća planska dokumenta opštine – kategorična je Đoni.
Iako nema zvaničnih podataka koliko je nelegalno sagrađenih objekata u opštini, procjenjuje se da je taj broj veći od pet hiljada. Praktično sve što je prethodnih godina sagrađeno uglavnom je građeno bez dozvole. Među brojnim investitorima koji su gradili bez dozvole našao se i ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Suad Numanović koji je u naselju Štoj s bratom sagradio hotel od nekoliko stotina kvadrata.

Vanredna sjednica lokalnog parlamenta

Predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Milazim Mustafa zakazao je za 19. januar vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta. Na dnevnom redu je predlog Odluke o izmjeni i dopuni GUP-a za lokalitete: “Pinješ 1”, “Meraja 1”, “Meraja “, “Meterizi 1”, “Meterizi 2”, “Meterizi 3” . Pred odbornicima se nalaze i Predlozi odluka o donošenju izmjena i dopuna DUP-a “Ulcinj – Grad” za lokalitete: “Pinješ 1”, “Pinješ 2”, “Pristan “, “Meraja 1”, “Meraja 2”, “Meterizi 1”, “Meterizi 2”, i “Meterizi 3”. Sjednica počinje u 11 časova.

Izvor: DAN

3