Predsjednici Rožajske i Ulcinjske opštine krše zakon isticanjem simbola drugih država u kabinetima

February 10, 2012   | news

Kalač sa zastavom Turske, Cungu pored albanske
Predsjednik opštine Rožaje i član predsjedništva DPS-a Nusret Kalač u svom kabinetu ističe državnu zastavu Republike Turske, iako zakon ne dozvoljava isticanje simbola drugih država u prostorijama organa države Crne Gore.
Predsjednik Crnogorskog heraldičkog društva Aleksandar Samardžić ocijenio je juče da je Kalačev potez neshvatljiv i da zakon jasno definiše da u prostorijama države mogu da se ističu samo državne zastave i drugi simboli.
Snimak Nusreta Kalača u kabinetu sa turskom zastavom u pozadini emitovan je prije nekoliko dana tokom informativne emisije jedne crnogorske televizije. Osim ovog slučaja, fotografije „Dana” pokazuju i da predsjednik ulcinjske opštine i lider Nove demokratske snage – FORCA Nazif Cungu u svom kabinetu drži zastavu Albanije.
Na fotografijama sa sastanka Nazifa Cungua sa pomoćnikom ministra Zoranom Begovićem od 1. decembra prošle godine i direktorom Direkcije za saobraćaj Veselinom Grbovićem 16. novembra prošle godine u pozadini se vide zastave Crne Gore i Albanije. Pri tom, fotografija poslanika DPS-a Ljuiđa Škrelje iz septembra prošle godine u sali Skupštine opštine Ulcinj pokazuje da i tamo stoje zastava Crne Gore i zastava Albanije. Cungu juče do zaključenja našeg lista nije odgovarao na telefonske pozive i poruke.
Član četiri Zakona o upotrebi nacionalnih simbola (Sl. list br 55/00) jasno propisuje kako mogu biti upotrebljavani.
– Zabranjena je upotreba, odnosno isticanje nacionalnih simbola ispred objekata i u objektima Skupštine Crne Gore, predsjednika Crne Gore, Vlade Crne Gore, Ustavnog suda Crne Gore, Vrhovnog suda Crne Gore, državnog tužioca Crne Gore, drugih državnih organa i organizacija koje obavljaju javnu službu i organa lokalne samouprave – precizira zakon.
Aleksandar Samardžić ističe da je jedna stvar sasvim sigurna – u službenim prostorijama opštinskih i državnih organa nije dozvoljeno isticanje državnih simbola druge države.
– To je, prosto, nonsens. Zakon precizno ograničava takvo postupanje, i to, jednostavno, ne može tako – naglasio je Samardžić.
On je upozorio da ipak postoji „bitna konfuzija”, gdje je na sceni sukob dvaju zakona – Zakona o državnim simbolima i Zakona o upotrebi nacionalnih simbola. Istakao je da on lično i stručna javnost na to odavno upozoravaju.
– Zakon o državnim simbolima vam ne daje pravo da koristite simbole strane države, dok prema drugom zakonu to pravo imate. Da banalizujem stvari: ja, kao, recimo, Albanac postavljam albanasku zastavu gdje god, naravno samo ne unutar državnih prostorija, i kada dođe neko da me upozori, mogu da kažem da je to zastava koja je simbol nacionalne manjine, ali ne i državna zastava Albanije. I pozivam se na Zakon o upotrebi nacionalnih simbola, iako je to zastava države Albanije – upozorio je Samardžić.
On je istakao da crnogorske institucije moraju da nađu odgovor na ovo pitanje i da sprovedu neophodne zakonske izmjene.
M.VEŠOVIĆ

I Srbi će istaći srpska
obilježja
Predsjednik Skupštine opštine Pljevlja Božidar Bajić izrazio je nadu da će i Srbi konačno imati mogućnost da pored državne zastave istaknu i nacionalnu.
– Čestitam Kalaču na njegovoj iskrenosti i hrabrosti da u Crnoj Gori, gdje se vodi pravi rat protiv zastava, makar kada je u pitanju srpska zastava, istakne zastavu naroda kojem on pripada. Hvala mu, jer vjerujem da ćemo nakon njegovog smjelog poduhvata i mi Srbi biti hrabriji i da se zbog toga što ćemo istaći srpsku zastavu neće ljutiti oni koji su nam najsličniji, a koji se danas zovu i pišu kao Crnogorci. Vjerujem da će Kalač uspjeti da otvori oči i Ranku Krivokapiću da mu, pored toga što mu neće smetati zastava države Turske, ne smetaju ni srpske zastave – rekao je Bajić za „Dan”.
On je rekao da je pljevaljski parlament dva puta izglasao odluku da opštinska zastava bude trobojka sa opštinskim grbom, ali da je takav akt Vlada poništila, tvrdeći u obrazloženju da je protivzakonita i da takva zastava liči na zastavu susjedne Srbije. B.Je.

Pupović poštuje državnu zastavu
Predsjednik pljevaljske opštine Miloje Pupović rekao je za „Dan” da u njegovom kabinetu stoji samo državna zastava.
On je kazao da nije vidio Nusreta Kalača kako sjedi pored turske zastave, kao i da teško može da da bilo kakav komentar.
– U danima kada je opština zahvaćena elementarnom nepogodom i teškom situacijom za naše građane samo se tim bavim – kazao je Pupović.
B. Je.

Nusreta ne zanimaju
„tako nebitne stvari”
Predsjednik opštine Rožaje Nusret Kalač juče nije želio da se bavi kritikama na njegov račun zbog toga što u kabinetu drži zastavu Turske.
– Ne zanimaju me tako nebitne stvari i ljudi koji nemaju o čemu drugom da razmišljaju – kratko je prokomentarisao Kalač za naš list.
Kako saznaje „Dan”, predsjednik opštine Rožaje zastavu je dobio na poklon od ambasadora Turske u Crnoj Gori prije nekoliko godina.
V.Ra.

Izvor: DAN