Ministar Tarzan Milošević boravio u radnoj posjeti opštini Ulcinj – Foto

February 22, 2012   | news

mp3Izjava minista Poljoprivrede Audio

mp3Izjava predsjednika Opstine Audio

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević sa saradnicima boravio je danas, 22. februara 2012. godine, u radnoj posjeti opštini Ulcinj. Ministar Milošević je sa predsjednikom opštine Ulcinj, g-dinom Nazifom Cungu obišao Sukobin – Vladimirsku Rijeku, Štodru – kanal Štodre i Pašin kanal, područje Svetog Nikole  i ušće rijeke Bojane gdje su počele aktivnosti druge faze hitnih mjera, tj obezbjeđenje protočnosti korita rijeke Bojane (desnog rukavca).

Prilikom obilaska Bojanskih nasipa konstatovali su da su oni urađeni kvalitetno, u dužini od oko 9 km i da je preostalo da se interveniše još na 400-500m, a radovi kasne zbog vremenskih neprilika i biće završeni do kraja mjeseca. Geodetski je snimljena trasa nasipa oko 50% dok će se drugi dio snimiti u narednih nekoliko dana kako bi se ustanovilo na kojoj visini treba podići krunu nasipa.

Ministar Milošević i predsjednik Opštine, g-din Cungu obišli su radove na regulaciji Vladimirske rijeke gdje su izvršene intervencije na potezu od 300m u cilju zaštite obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Prilikom obilaska kanala Štodre i Pašinog kanala dogovoreno je da se pristupi zaštiti nasipa, jer je na potezu od 200m rijeka Bojana potkopala nasipe.

S obzirom na vremenske nepogode koje su zadesile Crnu Goru, Vlada Crne Gore i Operativni štab za vanredne situacije donijeli su odluku da se pristupi realizaciji II faze hitnih mjera , tj. obezbjeđenja protočnosti rijeke Bojane i u tom cilju Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja preduzelo je odgovarajuće mjere i već je angažovano preduzeće “Bemax” koje će izvoditi radove na čišćenju desnog rukavca rijeke Bojane (koji se nalazi na crnogorskoj strani rijeke). Isto tako, preduzeće “Bemax” je prihvatilo da na zahtjev Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja izvede radove i na graničnom dijelu ušća rijeke Bojane, a po riječima direktora tog preduzeća, g-dina Kovačevića to će učiniti bez ikakve nadoknade i to će biti njihov doprinos da se spriječe štete od eventualnih poplava koje mogu biti izazvane otopljavanjem sniježnog pokrivača.

Ministar Milošević i g-din Cungu razgovarali su i o drugim aktivnostima kada je u pitanju valorizacija vodnih resursa rijeke Bojane, kako u ekonomskom tako i u turističkom smislu.

Ministar Milošević je obišao i imanje porodice Perazić koja se bavi plasteničkom proizvodnjom, na čijim plastenicima su elementarne nepogode napravile veliku štetu i obećao da će Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pružiti pomoć u okviru svojih mogućnosti u nabavci materijala za obnavljanje plastenika.
Izvor: Vlada.me