Nabavka mehanizacije za čišćenje plaža u Opštini Ulcinj

February 22, 2012   | news

Povodom početka realizacije projekta ” Nabavka mehanizacije za čišćenje plaža u Opštini Ulcinj” (Procurement of Beach Maintenance Equipment in the Municipality of Ulcinj) danas je održana pres konferencija tokom koje je javnost upoznata sa ciljevima i dinamikom realizacije projekta.

Predstavnicima medija se obratio Valdet Adžemović, sekretar Sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj Opštine Ulcinj, koji je prisutne upoznao da se projekat finansira sredstvima EU 70 %, Vlade Crne Gore 20 %, Opštine Ulcinj 9 % i J.P. Gradska čistoća Ulcinj 1 %. Ukupna vrijednost projekta je 244.078, 00 EUR dok je trajanje realizacije projektnih aktivnosti predviđeno u narednih 16 mjeseci.

Predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu je naglasio važnost održavanja čistoće na plažama i u gradu a sve u cilju spremnijeg dočeka početka turističke sezone i unapređenja imidža grada kao turističke destinacije. Predsjednik Cungu je pristutne upoznao da je opština ušla u kreditni aranžman sa Svjetskom bankom za nabavku mehanizacije za održavanje čistoće u gradu i da je opština u fazi formiranja kompetente ekipe za upravljanje projektima iz IPA i drugih međunarodnih fondova. On se na kraju zahvalio Delegaciji Evropske unije, Ministarstvu finansija, Zajednici opština Crne Gore, Tehničkoj podršci i projektnom timu opštine Ulcinj.

Predstavnik Delegacije Evropske unije Pierre Yves Bellot je kazao da je projekat dobijen unutar okvira IPA grant šeme koja je namijenjena razvoju opština u Crnoj Gori. Realizacijom projekta Opština Ulcinj i J.P. Gradska čistoća Ulcinj će povećati kapacitete za održavanje plaža i na taj način pomoći turističkoj valorizaciji najvećeg ulcinjskog resursa – Velike plaže čiji je on redovni posjetilac. On je takođe naglasio da je neophodno uspostaviti komunikaciju između J.P. Gradska čistoća Ulcinj i JP za upravljanje Morskim dobro da bi se definisao optimalni režim korićenja mašina za održavanje plaža koja će se kupiti sredstvima projekta.

Zana Sarvan, direktorica JP Gradska čistoća je rekla da se ovo preduzeće raduje nabavci novih mašina za čišćenje plaža i da će one bitnije unaprijediti kvalitet usluga na ulcinjskim plažama.

Član ekipe za upravljanje projektima Edin Mehmeti je prezentirao sadržaj projekta rekavši da se on sastoji iz dva dijela:

Nabavke mehanizacije za čišćenje plaža koja obuhvata kupovinu kamiona za čišćenje pijeska i ručne mašine za istu svrhu. Takođe je planirana i nabavka 100 kanti za odlaganje otpada.

Kampanje dizanja svijesti o neophodnosti održavanja čistoće koja obuhvata štampanje 5000 lifleta, 50 postera i 5 bilborda.

On je naglasio da je tender za mehanizaciju raspisan i da se po utvrđenoj dinamici mašine bi trebalo da stignu u Ulcinj prije početka ovogodišnje turističke sezone.

Na kraju realizacije projekta sprovešće se anketa o satisfakciji građana i turista novim uslugama.

Opština Ulcinj
http://www.velikaplaza.info/gallery/video/stream.php?f=Velika_Plaza_movie_Jan_2009.flv

5