Radnici Solane: Dok bude soli,ne idemo iz fabrike

March 4, 2012   | news

Radnici Solane nijesu krivi za stanje u kome se danas nalazi preduzeće i nije realno očekivati da će prihvatiti da budu izbačeni na ulicu, a da neko proda oko 11.000 tona soli, koliko se nalazi na lageru, poručeno je juče iz Sindikata Solane nakon informacija da bi jedino crnogorsko preduzeće koje proizvodi so uskoro moglo biti zatvoreno. Podsjetimo, stečajna uprava Solane „Bajo Sekulić” objavila je poziv za prodaju imovine tog ulcinjskog preduzeća sredinom decembra prošle godine, po početnoj cijeni od 257,8 miliona eura. Prva javna prodaja Solane, od koje povjerioci traže oko tri miliona, nije uspjela jer nije bilo zainteresovanih.
Predsjednik sindikata preduzeća Marko Miranović kazao je „Danu” da radnici ne mogu dozvoliti da so, koje bez njih ne bi bilo u magacinu, sjutra neko proda, a zaposlene pošalje na biro.

– Radnici i rukovodstvo su se lani založili da se, uprkos problemima, sprovede berba. Uspjeli smo da proizvedemo 15.000 tona soli, a trenutno je na lageru oko 11.000 tona. Dok je so tu, i mi ćemo biti tu – rekao je Miranović. On je dodao da će svoje zahtjeve podnijeti resornom ministarstvu, premijeru i drugim nadležnim institucijama i tražiti pomoć.
– Želimo da nam odobre koncesije za morsku vodu, koje plaćamo osam hiljada eura i nerealno je da budu ukinute. Istina, klasični stečaj je uveden, ali je prije pola godine postignut dogovor između stečajnog sudije, stečajnog upravnika, većinskog vlasnika i radnika da nam se dozvoli da radimo. Dokazali smo da možemo da poslujemo pozitivno, a to što je neko ranije upropastio firmu, nije naš grijeh. Utvrđivanjem odgovornosti treba da se bave istražni organi – naveo je Miranović i dodao da treba utvrditi ko je kriv za pronevjeru dva do tri miliona eura.
Prema njegovim riječima, trenutno stanje i količina usoljene vode garantuju da bi eventualnom berbom dobili između 15.000 i 30.000 tona soli, što vrijedi šest do sedam miliona eura.

– Mimo logike je očekivati da to ostavimo i odemo. Ovih 70 radnika može da radi i pozitivno posluje, a imamo časnog i poštenog direktora, koji zna posao – ocijenio je Miranović.
Direktor Solane Dragiša Rosandić smatra da gašenje firme, što je već duže aktuelno, nije nikome u interesu.
– Vlasnici su zainteresovani da se nekako radi, a ne da se fabrika zatvori, ali moraju naći zajednički jezik sa sudom –kaže Rosandić.
On ističe da preduzeće posluje uprkos svim poteškoćama.
– Radimo pod hipotekom, a dugovi su veliki. Samo zaposlenima dugujemo šest plata. Ne možemo da montiramo novu pakirnicu, jer nemamo sredstava da završimo tu investiciju, ali radimo kao da će berbe biti. Odgovore na sva pitanja ipak treba da daju sud i većinski vlasnik – rekao je Rosandić.
„Dan“ je pokušao da dobije komentar i od stečajnog upravnika Milorada Ikovića, ali smo ostali uskraćeni za odgovor.
Pomoć Solani najavili su i iz lokalne uprave. Predsjednik opštine Nazif Cungu izjavio je ranije da će pomoći koliko mogućnosti Opštine budu dozvolile.
Solanom se bavi i NVO sektor, koji je u više navrata upozoravao da bi njeno zatvaranje značilo ubijanje grada.
– Pozivamo građane, političare i sve kojima je stalo do Ulcinja da se homogenizuju i daju doprinos kako bi se Solana sačuvala i opstala kao fabrika kvalitetne morske soli. Ukoliko se to ne dogodi, centralna i lokalna vlast snosiće dio odgovornosti za sve što se potencijalo desi u budućnosti, a najveću odgovornost ima Vlada – kazao je predsjednik UO NVO „Mogul“ Dritan Abazović.
On smatra da još nije kasno da se Solana spasi.
– Ako to ne bude učinjeno, biće jasno da postoji sprega između donosilaca odluka i ljudi koji vrše privatizacije na ovakav način, a to će umnogome uticati na ionako ne baš dobar imidž Crne Gorte u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala – smatra Abazović.
Većinski vlasnik Solane je Veselin Barović, koji ju je kupio za 800.000 eura, čime je dobio 15 miliona kvadrata zemljišta, koje je 2008. u prostornom planu preimenovano iz industrijskog u građevinsko.

M.K.

Tokom vanrednog stanja radili danonoćno

U Sindikatu Solane tvrde da su u vrijeme vremenskih nepogoda i vanrednog stanja radili danonoćno i da se u tim teškim okolnostima pokazalo koliko je Solana potrebna Crnoj Gori.
– Kamioni sa solju za puteve utovarani su i danju i noću. Radili smo punom parom jer je pola države bilo zavejano. Uspjeli smo da odgovorimo svim zahtjevima, a sada hoće da nas zatvore – kažu u sindikatu.

Izvor : DAN

http://solana-ulcinj.com/VTS_01_1.flv
2