Siništaj: Nijesmo spremni da i dalje pravimo političke sporazume

March 4, 2012   | news

Predstavnici Albanaca u parlamentu očekuju da Vlada, tokom pregovora o izmjenama Ustava, pokaže razumijevanje za njihove zahtjeve, rekao je poslanik Vaselj Siništaj, navodeći da nijesu spremni da i dalje prave političke sporazume.

On je podsjetio da nijedan poslanik iz albanskih partija nije glasao za crnogorski Ustav, a jedan od glavnih razloga za to bio je što taj akt nema dvije bitne odredbe a to su jemstvo stečenih prava i tumačenje manjinskih prava i sloboda.

Siništaj je agenciji MINA kazao da je izigran i Savjet Evrope, jer nije ispunjeno sedam prihvaćenih principa.

„Ispada da smo i mi i Savjet Evrope izigrani. Sada se postavlja glavno pitanje – ko treba da poštuje Ustav, onaj koji ga je glasao ili onaj koji ga nije glasao? Mi ga apsolutno poštujemo, mi ne tražimo nešto što nije zajemčeno najvišim pravnim aktom države“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, sa druge strane, barem do danas, vladajuća većina nije pokazala razumjevanje za njihove opravdane zahtjeve.

Siništaj je naveo da je sastanak sa premijerom Igorom Lukšićem bio trenutak da mu se predoče svi problemi.

„Sada očekujemo da Vlada pokaže, prije svega puno razumjevanje za naše iskazane zahtjeve i što hitnije krene da ih riješava. Kratko rečeno, nijesmo spremni da i dalje pravimo političke sporazume jer je to vrijeme prošlo. Sada je trenutak da se vide rezultati a na potezu je Vlada“, rekao je Siništaj.

On je ocijenio da će od brzine riješavanja njihovih problema zavisiti i sam njihov odnos prema daljnjim integracionim procesima Crne Gore, bili oni evropski ili evroatlantski.

Siništaj je podsjetio da amandmani Vlade na Ustav nemaju dvotrećinsku većinu.

„Bez konsultacija i bez dijaloga nema dogovora. Važno je da se u ovom postupku niko ne isključi i ako lično mislim da je prvi korak učinjen u pogrešnom pravcu i sada je situacija mnogo složenija“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, rasli su i „politički apetiti i skočila cijena mogućeg dogovora“.

„Prva runda pregovora, mislim na prošlogodišnju, iz koje su nas potpuno bili isključili, i postignuti dogovor Vlade i dijela opozicije oko upotrebe jezika u školama, kao uslov usvajanja izbornog zakona, kao rezultat je imao potpunu diskriminaciju albanske manjine“, naveo je Siništaj.

On je dodao da su poslanici albanske manjine na dan glasanja, u znak protesta, napustili sjednicu Skupštine.

„I šta onda biva? Nikad veće jedinstvo u glasanju, od 71 poslanika koliko je bilo u sali, svi jednoglasno da nam se oduzmu mandati i posebna izborna mjesta. To je najbolja slika današnje demokratije u Crnoj Gori“, rekao je Siništaj.

On smatra da je sada na tim poslanciima da isprave učinjenu nepravdu. „A naše je da ukazujemo na to, ne samo javnosti Crne Gore nego i međunarodnoj zajednici i mogu vam reći da ne sjedimo skrštenih ruku nego i mi pišemo i obraćamo se svim relevantnim adresama“.

Siništaj navodi da jedino premijer, u ime Vlade, i opozicioni lideri, kao dio Skupštine, mogu riješiti pitanje ustavnih promjena, da bi se izbjegle negativne političke posledice.

„Rad na odboru po ovom pitanju bio bih čisto gubljenje vremena jer nikad nepravdu ne može ispraviti onaj koji je istu napravio nego onaj ko to nadzire i izvršava, a to je u konkretnom slučaju Vlada“, poručio je on.

Siništaj je naveo da predstavnici Albanaca u parlamentu očekuju da im se ispravi nepravda koja je učinjena izbornim zakonom, i to, dodao je, što prije.

„Ne možete imati dvostruke aršine ili standarde: tražiti prava, recimo za crnogorsku manjinu na Kosovu i uslovljavati državu od oko tri miliona stanovnika sa tim zahtjevom a sa druge strane ne dati nam ista prava u Crnoj Gori, u državi gdje smo autohton narod“, rekao je Siništaj.

On smatra da u Vladi postoji određeni stepen dobre volje da se krene sa rijašavanjem svih njihovih pitanja.

„I zato sam u očekivanju te Vladine platforme koja mora da počne od važećeg Ustava koji i stvara obavezu Vladi za preduzimanje svih mjera oko očuvanja, zaštite, razvoja i unapređivanja prava albanske manjine, koja je specifična ne samo u pogledu jezika i pisma, nego i kulture, istorije, vjere i ostalo“, dodao je Siništaj.

Tek nakon toga, kako je rekao, mogu govoriti o nezavisnom i nepristrasnom sudstvu i vladavini prava i potrebama da se Ustav mijenja da bi se to postiglo.

Njemu se, dodao je, čini da Crna Gora sve manje ima vremena da i dalje eksperimentiše u dijelu pravosuđa.

„Jer stiže vrijeme kada nam jasno postavljaju zahtjeve koje moramo ispuniti u ostavljenim rokovima a tako će biti i sa manjinskim pravima i slobodama“.

On smatra da Crnoj Gori nije bez razloga rečeno da će pregovori početi otvaranjem poglavlja 23 i 24 i da će se zatvoriti sa tim.

Vladavina prava, kako je rekao, podrazumjeva i ljudska i manjinska prava i „ne bi bilo dobro za državu da odugovlači sa otpočinjavanjem riješavanja naših pitanja“.

„U protivnom, bićemo prinuđeni da svakodnevno obijemo pragove stranih ambasada u Crnoj Gori, pa sve do američke administracije i svjedočenja u američkom kongresu o nepoštovanju naših zajemčenih prava, što naravno niti želimo niti priželjkujemo“, naveo je Siništaj. „To jedino odnos Vlade prema nama može da iznudi a mislim da nam je strpljenje pri kraju“.

On ne smatra da su zahtjevi albanskih poslanika u odnosu na tri najjače opozicione partije marginalizovani.

„Naprotiv, mislim da zbog izbornog zakona podjednaku odgovornost imaju i vlast i opozicija. Vlast jer nije djelovala izvorno već amandmanski a opozicija što nije u minimumu prihvatila taj amandman“, pojasnio je Siništaj.

On je poručio da sada oni zajednički isprave tu grešku i neka riješe pitanje autentične zastupljenosti na adekvatan način. „A ne dajući nekome mandat a pri tome oduzeti nama ono što smo kao pravo, zbog svih specifičnosti, koristili od 1998. godine“.

Siništaj je rekao da Albanci, nakon niz godina parlamentarizma, napokon imaju i poslanički klub koji, „priznao to neko ili ne postaje i faktor odlučivanja“.

Međutim, kako je naveo, ostaje činjenica da danas imamo tri albanska poslanika koji djeluju opoziciono i jednog poslanika albanskog političkog subjekta koji je u koalicinoj vlasti.

„Uz to, trenutno imamo još troje poslanika albanske nacionalnosti iz Demokratske partije socijalista, što ukupno daje broj sedam a da ni vlast ni opozicija nijesu prihvatile činjenicu da nam se obezbijedi određeni ili srazmjerni broj poslanika u parlamentu države“, rekao je on.

Prema riječima Siništaja, naravno da onda ni analitičari koji vide nejedinstvo kao razlog neprolaska njihovih inicijativa ne griješe u toj procijeni, jer, dodao je, kažu da je vlast slast.

On vjeruje da polako dolazi i vrijeme odgovornosti za činjenje i nečinjenje, a sticanje ogromnih političkih benefita, kako je smatra, uskraćeno je Zakonom o konfliktu interesa.

„Kada budemo morali usvojiti i Zakon o lustraciji, s jedne strane i kada će u ime albanske manjine moći da govori samo autentični predstavnik, tek onda će se sve razbistriti i biće prilike za jedinstvo ne samo albanskih poslanika, nego i šire“, rekao je Siništaj. „Tek će tada poslanici početi da se bave životnim pitanjima i većina građana će osjetiti određene lagodnosti“.

Analitika – Informativni Portal

1