Abazović: Napad na novinarku Lakić dokaz kraha institucija

March 11, 2012   | news

Napad na novinarku dnevnog lista Vijesti, Oliveru Lakić, dokaz je kraha crnogorskih institucija koje, očigledno, nemaju volje da zaštite slobodu javno izgovorene ili napisane riječi, ocijenio je član Savjeta za samoregulaciju medija (SSM), Dritan Abazović.

“Ovaj sramni čin samo je nastavak kontinuiranih akcija koje se, po svemu sudeći, sinhronizovano dešavaju s vremena na vrijeme i kojima, očigledno, nema ko da stane na kraj“, kazao je on. Abazović je u izjavi dostavljenoj agenciji MINA naveo da, kao predstavnik lokalnog medija Televizije Teuta i član SSM-a, najoštije osuđuje taj varvarski čin, i pozvao ostale članove Savjeta da učine isto.

Prema njegovim riječima, kompletna medijska zajednica treba da insistira, i da bude jedinstvena i radikalna u zahtjevu da se rasvjetle svi napadi na novinare u Crnoj Gori. Abazović je pozvao nadležne da preuzmu punu odgovornost za sve što se desilo novinarima u predhodnom periodu, od nerasvjetljenih ubistava, preko serije fizičkih napada na pojedince ili na imovinu medija.

„Ako su sposobni da odmah odreaguju u vezi sa aferom ‘listing’, koja se odnosila direktno na premijera, a nijesu sposobni da nađu ubice, napadače i nalagodavce koji nesmetano nastavljaju linč slobodnih novinara već desetak godina, onda bi bilo moralno da svi kolektivno podnesu ostavku“, smatra on.Ovakvi događaji, kako je naveo, ljuljaju imidž Crne Gore pred međunarodnom zajednicom i loša su poruku evropskim partnerima. Abazović je naglasio da je odgovornost na instiucijama sistema, i da one „moraju da razriješe dilemu koju, očigledno, imaju sami sa sobom“.

„Ili će omogućiti nesmetan rad i život novinarima, ili treba prestati sa evrospkom retorikom. Ove dvije kategorije su isključive, a ja se nadam da će Crna Gora izabrati prvu“, precizirao je on. Gušenje slobode govora, smatra Abazović, predstavlja gušenje kompletne slobode građana. „Nadam se da ćemo kao društvo sazresti u demokratskom smislu, i da ćemo konačno shvatiti da su slobodni mediji savjest i sredstvo našeg ukupnog društvenog progresa“, zaključio je on.

Vijesti

1