Zenka: DUA treba da predloži ministra za manjinska prava

March 11, 2012   | news

Vicepremijer i ministar pravde Duško Marković preuzeće uskoro i resor zaštite ljudskih prava. To je predlog premijera Igora Lukšića, prema kojem će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava biti podijeljeno na dva resora, od kojih će jednim rukovoditi Marković a drugim kandidat Demokratske unije Albanaca. O navedenom predlogu Skupština bi trebalo uskoro da se izjasni.
Iz Vlade je „Danu” pojašnjeno da je cilj najavljenih promjena da se razdvajanjem ova dva resora postignu bolji rezultati u zaštiti kako ljudskih tako i prava manjinskih naroda.
Lider DUA Mehmet Zenka potvrdio je da je upoznat sa Lukšićevom inicijativom za organizacionim promjenama u oblasti ljudskih prava.
– Upoznati smo na sastanku sa premijerom da će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava biti podijeljeno. Resor ljudskih prava će preći kod ministra Markovića. Ranije je tako bilo, ali je vremenom taj resor priključen Ministarstvu za manjinska prava. Što se tiče DUA, ne vidimo bilo kakav problem u tome da potpredsjednik Vlade Marković vodi i resor zaštite ljudskih prava – kazao je za „Dan” Zenka.
Po sporazumu vladajućih partija, DUA je dobila mjesto ministra za ljudska i manjinska prava, i tu funkciju je do odlaska na poziciju ambasadora u Tirani obavljao Ferhat Dinoša. Zenka naglašava da će DUA u ovoj preraspodjeli zadržati čelnu poziciju u resoru manjinskih prava.
– DUA treba da predloži svog kandidata za to ministarstvo. Vrlo brzo ćemo saopštiti ime kandidata. I dalje čekamo rezultate istrage koja se vodi protiv Gzima Hajdinage – zaključio je Zenka.
V.R.

Izvor: DAN