Ulcinjani Paljoka i Mavric zakupili Otrant

March 14, 2012   | news

Švajcarska banka NLB Interfinans izdala je prije nekoliko dana pod zakup hotel „Otrant” na Velikoj plaži ulcinjskoj firmi „Argos”, potvrđeno je juče „Danu” iz više izvora. Kako saznajemo, ugovor o zakupu potpisan je na tri godine, a zakupac nema obavezu da preuzme 61 radnika. Da je „Otrant” i zvanično preuzela firma „Agros” potvrdio nam je i jedan od njenih osnivača Edmond Paljoka, koji je „Danu” kazao da će ta firma do marta 2014. godine upravljati najljepšim ulcinjskim hotelom.
– Sve što mogu trenutno da saopštim jeste to da je informacija o preuzimanju tačna. Hotel je preuzela kompanija „Argos”, koju sam osnovao sa Rezartom Mavrićem. O detaljima ugovora, budućem radu i planovima sa zaposlenim u hotelu naknadno ćemo obavijestiti javnost – kazao je Paljoka .
Podsjetimo, krajem novembra „Otrant” je prešao u vlasništvo NLB Interfinans banke zbog kreditnog duga bivšeg vlasnika, ruske kompanije Barkli Montenegro, od 10,6 miliona. Banka je prethodno objavljivala dva oglasa za prodaju hotela. Rusi su u septembru 2011. pokušali da reprogramiraju dug, ali nijesu uspjeli, nakon čega je direktor hotela Sergej Marov tražio pomoć Vlade. Predložio je da pod određenim uslovima preda firmu, hotel i radnike državi, koja bi garantovala izmirenje duga. Vladi su se obratili hotelski i opštinski sindikat, a u pismu koje su uputili Savezu sindikata i ulcinjskom gradonačelniku tražili su da se stopira prodaja hotela, navodeći da im je to jedini izvor prihoda i da eventualni socijalni program neće omogućiti prihvatljiv nivo prihoda.
Prema riječima predsjednika Sindikata „Otranta“ Muzafera Suljovića, vlasnik hotela je u ponedjeljak u poslijepodnevnim časovima organizovao fizičko preuzimanje objekta, kada su zamijenjene brave na svim vratima na prvom spratu.
– Okupili smo se kod hotela da vidimo o čemu se radi, kad su se pojavila dvojica Ulcinjana i saopštili nam da su zakupili hotel, ali nam ništa nijesu pokazali napismeno. Mi smo spremni da radimo, ali nećemo odustati od zahtjeva da nam bivši poslodavac, ruska firma Barkli Montenegro, isplati dug od sedam bruto plata – rekao je Suljović.
On je istakao da radnike ne zanimaju ni zakup ni prodaja, već žele da rade i ostvare svoja prava.
– Zakupci su nas obavijestili da im radnici trebaju, ali nijesu iznosili detalje. Za nekoliko dana imamo sastanak u Ministarstvu turizma, gdje će biti prisutni i zakupci. Očekujem da se dogovorimo o svemu, a prije svega o našim potraživanjima, koja neko mora preuzeti – kazao je Suljović.
Sindikat hotela „Otrant“ spriječio je nedavno predstavnike advokatske kancelarije „Prelević” da u ime švajcarske banke NLB Interfinans uzmu ključeve hotela i preuzmu ga fizički nakon nedavne uknjižbe. Tada su poručili da će, zajedno sa familijama, hotel braniti po svaku cijenu.
Barkli je kupio „Otrant“ 2004. za 2,5 miliona eura, uz obavezu da investira još 4,5 miliona. Na kontroverznom tenderu, koji je kasnije bio predmet sudskog spora, Barkli je pobijedio „Šajo grupu“ Žarka Rakčevića sa bodom prednosti, a ključnu ulogu u pobjedi Rusa odigrali su bivši ministar Predrag Nenezić i bivši stečajni upravnik „Ulcinjske rivijere“ Miomir Jakšić.

Ugovor poslovna tajna 
U advokatskoj kancelariji „Prelević”, koja zastupa NLB Interfinans banku, juče nijesmo mogli dobiti informacije o zakupu hotela „Otrant”. Vlasnik kancelarije advokat Dragan Prelević rekao nam je da banka koju zastupa ne želi da otkriva detalje ugovora jer se, kako nam je objašnjeno, radi o poslovnoj tajni.

Blokirane pare 
Predsjednik ulcinjskog sindikalnog povjereništva Šefki–Keko Ljamović ranije je kazao da je na sastanku kod premijera Igora Lukšića informisan da se traži partner koji će preuzeti upravljanje hotelom i sve zaposlene.
– Sve to imam napismeno i očekujem da će tako i biti. Barkliju su nakon prodaje hotela ostala dva miliona eura, ali je taj novac blokiran sudskom odlukom i stvar je dobre volje banke i bivših vlasnika hoće li se zaposlenima isplatiti dug – rekao je Ljamović.

M. Knežević

Izvor : DAN
YouTube Preview Image