Bardhiju smeta crkva

March 16, 2012   | news

Lider demokratskog saveza albanaca ponovo traži uklanjanje hrama svete trojice sa vrha rumije
Lider Demokratskog saveza Mehmet Bardhi ponovo je juče u Skupštini tražio uklanjanje crkve Svete Trojice sa vrha Rumije, nazivajući je „maketom i prijetnjom Albancima”.
– Kad će Vlada osloboditi vrh Rumije uklanjajući maketu nalik na crkvu koju je u ratnom pohodu postavila Srpska pravoslavna crkva uz pomoć vojske Srbije i Crne Gore. Taj objekat, kojim je vrh Rumije okupiran ne samo da nije legalan već predstavlja najveću provokaciju za albansko stanovništvo i druge ljude, ljubitelje planina. Kamenje, gusta trava, rijetke lijepe biljke ne trpe miris gvožđa, čelika, rđe i tamjana – kazao je Bardhi.
Ovakve njegove kvalifikacije na račun vjerskog objekta izazvale su burne reakcije opozicionih poslanika, koji su povikali „ne možemo više ovako”.
– Moći ćete, moći ćete. Imate dosta vaših planina da okupirate – obratio se Bardhi opozicionarima.
Ponovio je tvrdnju da Rumija pripada Albancima.
– Crkva Svete Trojice na Rumiji za nas je svetinja. Ko pokuša da priča da Crnoj Gori smeta miris tamjana taj nije dobronamjeran – odgovorio mu je Vasilije Lalošević (SNP).
Bardhi je nastavio u svom stilu, tvrdeći da on, njegova partija i Albanci nemaju ništa protiv bilo koje crkve i vjerske organizacije.
– Ne tražim da se ruši crkva i da se topi u Željezari, pošto je od metala, nego da se dislocira kako bi se oslobodio vrh Rumije – naglasio je čelnik Demokratskog saveza.
Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić u odgovoru je podsjetio na moratorijum na uklanjanje bespravno podignutih objekata u skladu sa ugovorom sa Svjetskom bankom. Naveo je da će taj moratorijum biti na snazi sve do usvajanja odgovarajuće planske dokumentacije.
– Obuhvatanje moratorijumom ovog objekta znači državnu legalizaciju prijetnji i progona neslovenskog stanovništva – zaključio je Bardhi.
Šef diplomatije Milan Roćen saopštio je u odgovoru na pitanje Milana Kneževića (SNP) da Vlada nije usvojila platformu kojom se Sandžak tretira kao prekogranična regija, niti je potpisala ugovor sa Srbijom o promociji te oblasti. Knežević je podsjetio da je ministar bez portfelja i predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović u Briselu sa Sulejmanom Ugljaninom promovisao prekograničnu regiju Sandžak.
– Koliko poznajem nacionalnu geografiju, dio Sandžaka je u Crnoj Gori a dio u Srbiji, ali da je neki neupućeni evropski zvaničnik prisustvovao sjednici pomislio bi da se tih dana stvara neka nova država na Balkanu – istakao je Knežević.
Na Roćenovu tvrdnju da nema platforme niti sporazuma pročitao je dio izjave šefa kluba BS-a Sulja Mustafića u vezi navedenog događaja u Briselu, kada je rekao da se „radi o platformi dvije Vlade”.
– Na osnovu ovoga stičem utisak da u Vladi niko ni sa kim ne zbori. Dogovorite se koju ćete tezu da zastupate – poručio je poslanik SNP-a.

V.RADENOVIĆ
Izvor: DAN

1