NVO„Bojana“ i „Zeleni korak“ žele eko-odbornika

March 16, 2012   | news

organizacije „Zeleni korak” i „Bojana” pozvale su predsjednika opštine Nazifa Cungua, predsjednika Skupštine Milazima Mustafu i odborničke klubove u lokalnom parlamentu da se maksimalno zauzmu za uključivanje civilnog sektora u definisanje vizija razvoja najjužnije opštine. Pomenute NVO konstatuju da je veoma teška ekonomska, socijalna, ekološka i etička situacija, dijelom naslijeđena, a dijelom stvorena i pogoršana u poslednjih dvadesetak godina pluralizma, praćena odsustvom međusobne saradnje, dovela Ulcinj na samo dno ljestvice razvijenosti u Crnoj Cori, iako je opština po prirodnim potencijalima jedna od najbogatijih.
–Vrijeme je da ovu poražavajuću i ponižavajuću situaciju počnemo mijenjati nabolje, za šta je, pored vremena, potrebno i mnogo znanja, rada, međusobnog uvažavanja i saradnje svih struktura, jer se jasno pokazalo da nijedna politička partija ili uža koalicija nema kapacitet da samostalno riješi nagomilane probleme. Polazeći od činjenice da i Evropska unija, kojoj težimo, preferira saradnju vlasti s civilnim sektorom, a to već sprovodi Vlada Crne Gore uključivanjem civilnog sektora u pregovaračke grupe s EU, predlažemo vam da se u cilju jačanja kapaciteta u Savjet za razvoj i zaštitu lokalne samouprave uključe osobe s dokazanim referencama iz određenih oblasti, te da se kroz definisanje vizije razvoja do 2020. godine, ili čak duže, definiše i kadrovska politika školovanjem na prestižnim svjetskim univerzitetima – navodi se u pismu koje su ove dvije NVO uputile čelnicima lokalne uprave.
„Zeleni korak” i „Bojana” smatraju da kroz realizaciju smjernica i opredjeljenja iz Ustava Crne Gore, dokumenta „Pravci razvoja Crne Gore kao ekološke države” i Nacionalne strategije održivog razvoja predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti treba da se zauzmu za uvođenje eko-odbornika kao nove institucije u lokalnom parlamentu.
–Predlažemo da u radu skupštinskih radnih tijela – odbora, komisija i savjeta, koja tretiraju oblast prostora i životne sredine učestvuju i predstavnici NVO „Zeleni korak” i „Bojana”, da u upravnim odborima javnih preduzeća čija djelatnost je povezana s prostorom ili sa stanjem životne sredine budu i predstavnici pomenutih NVO po principu prazne stolice, te da lokalni parlament jednu sjednicu godišnje posveti stanju prostora i životne sredine. Poželjno je i da se formira opštinski eko-fond i opštinski agrofond kao djelovi fonda za razvoj Ulcinja, da se pristupi izradi LEAP-a kao zakonske obaveze i katastra zagađivača kao potrebe, kao i da se počne s izradama studija za proglašenje zaštićenih zona, prije svih Šaskog jezera, Ade, delte Bojane, Solane, revitalizovane Port Milene, borove šume i maslinade u Valdanosu – navodi se na kraju pisma koje su potpisali izvršni direktori pomenutih NVO Dželjal Hodžić i Momo Čapunović.

Izvor: DAN