Baroviću Solana prodata 68 puta niže od procjene

March 27, 2012   | news

Skupštinski Odbor razmatra izmjene Prostornog plana za atraktivni dio Ulcinja

Postojećim prostornim planom iz 2008. lokalitet Solane, kojom od 2004. upravlja Veselin Barović, je definisan kao građevinsko zemljište

Skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje danas će razmatrati predlog odluke o izmjeni i dopuni Prostornog plana Crne Gore do 2020. koji se odnosi na prostor ulcinjske Solane “Bajo Sekulić”, kojeg je podnijela grupa opozicionih poslanika 27. decembra 2011.

Postojećim prostornim planom iz 2008. lokalitet Solane, kojom od 2004. upravlja Veselin Barović, je definisan kao građevinsko zemljište. Izmjenama koje su podnijete na inicijativu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, želi se izbrisati ta definicija i Solani vratiti zaštićeni status spomenika prirode kako bi nastavila osnovnu djelatnost proizvodnju soli.

Time bi spriječili Barovića da prodajom 15 miliona kvadrata zemljišta Solane, koju je platio 800.000 eura, zaradi i stotine miliona jer je njena imovina nedavno prodavana na prvom tenderu za 250 miliona eura.

Direktor programa za urbanizam u MANS-u Dejan Milovac je “Vijestima” kazao da se izmjenama želi zaštititi javni interes koji je bio ozbiljno ugrožen tokom privatizacije Solane, ali i prilikom donošenja samog plana 2008. kada je novom vlasniku omogućeno da stekne ogroman profit na račun promjene namjene zemljišta.

“Ulcinjska solana je privatizovana po modelu berzanske prodaje, a većinski paket akcija je 2004. kupio blizak prijatelj tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, Veselin Barović preko svog Eurofonda. Barović je kontrolu nad Solanom i vrijednim zemljištem dobio za nevjerovatnih 800.000 eura. Nije poznato kako su Vlada i Savjet za privatizaciju predvođeni Đukanovićem odlučili da Solanu ponude na berzi, umjesto klasičnog modela privatizacije, ali ono što je jasno je da je najveću korist od takvog poteza imao Veselin Barović, ne samo zbog cijene koja je smiješna, već i zbog činjenice da je kupovinom akcija bio potpuno relaksiran obaveza iz uobičajenih prvatizacionih ugovora, kao što su investicije, socijalni program, ulaganje u životnu sredinu”, naveo je Milovac.

Opširnije u štampanom izdanju

Goran Kapor
Vijesti

http://solana-ulcinj.com/VTS_01_1.flv
1