Morsko dobro izdalo opštinsku zemlju u Ulcinj

March 27, 2012   | news

Odbornici so ulcinj raspravljali o projektu gradnje novog hotela „Jadran“ tražeći odgovore od kompanije iz Budve

  • Opština Ulcinj nije od Morskog dobra obaviještena na koji način je prije desetak godina bila uključena u proces ugovaranja ustupanja parcela za izgradnju kompaniji Star of Monetenegro, s obzirom na činjenicu da je vlasnik 51 odsto zemljišta

ULCINj – Skupština opštine Ulcinj počela je juče prvo proljećno zasjedanje, a prvu skupštinsku sesiju obilježila je rasprava o Informaciji o zemljištu za izgradnju hotela „Jadran“ i aktivnostima koje je lokalna uprava preduzela za realizaciju tog projekta. Prema informacijama koje je o toj tački dnevnog reda saopštio predstavnik Sekretarijata za zaštitu imovine, na Rtu Suka, na lokaciji nekadašnjeg hotela „Jadran“, u toku su preliminarne aktivnosti oko izgradnje novog hotela, čija bi izgradnja trebalo da bude završena 2014. godine. Međutim, kako je saopšteno iz Sekretarijata za zaštitu imovine, postoje određene nejasnoće u vezi pomenutog projekta, prije svih informacija da opština Ulcinj nije od Javnog preduzeća Morsko dobro obaviještena na koji način je bila uključena u proces ugovaranja ustupanja parcela za izgradnju s obzirom na činjenicu da je vlasnik 51 odsto zemljišta na pomenutoj lokaciji, u površini od 12.904 metra kvadratna.
– Postupak realizacije projekta pokrenut je još decembra 1999. godine, kada je između Morskog dobra i kompanije „Montenegro Consulting and development company“, kao jedinog ponuđača zaključen predugovor kojim su se ugovarači obavezali da kasnije zaključe ugovor u vezi ustupanja na korišćenje dijela morskog dobra u opštini za lokaciju bivšeg hotela. SO Ulcinj je 11 godina kasnije usvojila zaključak kojim je osporila pravo raspolaganja imovinom koja je predmet predugovora, jer shodno važećim propisima imovinska prava i ovlašćenja u pogledu te imovine vrši opština Ulcinj u kojoj ne postoji evidencija o tom dokumentu – saopštili su iz Sekretarijata za zaštitu imovine.
Na osnovu navedenih podataka dio opozicije ali i pozicije reagovao je tražeći zaštitu imovine i pravo opštine, pri tom ne osporavajući projekat izgradnje hotela. Odbornik DUA Mehmet Zenka kazao je da ga zbrinjava činjenica da Morsko dobro u dva navrata nije odgovorilo na zahtjeve predsjednika opštine Nazifa Cungua, koji je tražio objašnjenja.
– Mnogo je nejasnoća u vezi ovog projekta. Mi jesmo za investicije i neosporno je da se radi o velikom projektu za turizam, projektu koji će, kako se navodi u dokumentu, uposliti 200 radnika. Mislim da ignorisanje predsjednikovih zahtjeva predstavlja nepoštovanje institucija najjužnije opštine i upućuje na sumnju da tu nisu čista posla. Kako neko može da gradi na opštinskom zemljištu a da se ne znaju neke osnovne informacije. Mi treba da zbrinemo i 13 porodica koje sada žive na tom lokalitetu i da se prihvatimo obaveza a da nemamo pojma ko je odlučio da tom preduzeću da toliko kvadrata koji nisu u zoni morskog dobra. Mislim da ne treba da žurimo već da dobro sagledamo sve okolnosti kako bi tačno znali našu poziciju –kazao je Zenka.

Odbornik SDP-a Skender Elezagić založio se da opština brani vlasništvo nad zemljištem ali da ne dovodi u pitanje investiciju.
– Zemljište nije prodato već se daje pod zakup. Cilj ove informacije je da se mi upoznamo i odredimo o svemu. Nismo mi u poziciji da sada ustupamo ili ne pomenuto zemljište. Ne treba previše politizovati stvari i stvarati probleme da ne bi udaljili investitore. Treba da se baziramo na detalje kada će početi i kada će se završiti gradnja hotela. Kada to budemo znali možemo se baviti benefitima opštine od tog posla – rekao je Elezagić.
Odbornik DPS-a Luiđ Škrelja kritikovao je sadržaj teksta informacije ističući da se ona najviše bavi relacijama Vlada – predsjednik opštine. I mene čudi ćitanje Morskog dobra, posebno činjenica da jedan od članova vladajuće koalicije iz SDP-a sjedi u UO tog preduzeća. Mnogo je nejasnoća pa bi bilo za očekivati da odbornici dobiju sve potrebne podatke kako bi mogli da o svemu daju svoje mišljenje – poručio je Škrelja.
Predsjednik opštine Nazif Cungu predložio je odbornicima da se formira posebna komisija koja bi ispitala sve činjenice u vezi sa tim slučajem i Skupštini pružila dodatne informacije, što je i prihvaćeno.

M.Knežević
Izvor: DAN

YouTube Preview Image