Otvaranje resursnog centra za profesionalnu kvalifikaciju žena u Ulcinju

April 11, 2012   | news

U okviru proslave Dana Opštine Ulcinj, danas je otvoren Centar za profesionalnu orijentaciju i kvalifikaciju žena Ulcinja.

Prisutnima se u ime Opštine Ulcinj obratio njen predsjednik Nazif Cungu. Predsjednik Cungu je prisutne upoznao da se projekat finansira sredstvima IPA Adriatik fonda, da je ukupna vrijednost projekta 1.000.000 eura od kojih opštini Ulcinj pripada 300.000 eura.

On je dalje naveo da je nedavno osnova kancelarija za međunarodnu saradnju i projekte za kratko vrijeme uspjela da opštinu uvrsti među najuspješnije u Crnoj Gori po kapacitetima za izradu i implementaciju projekata iz evropske pretpristupne finansijske pomoći.

Ovogodišnji plan rada Kancelarije za međunarodnu saradnju i projekte Opštine Ulcinj je veoma ambiciozan čime potvrđujemo našu spremnost da damo puni doprinos ubrzanju procesa evropskih integracija – kazao je predsjednik Cungu

U ime vodećeg partnera pristunima se obratila Dijana Čuli iz Nezavisnog foruma žena iz Tirane, koja je navela da partnerstvo u projektu čine opštine Ulcinj i Drač, Mreža Women iz Italije, njen forum i Institut za rodnu ravnopravnost iz Tirane. Projekat je osmišljen na način da turističkim gradovima Ulcinj i Draču osigura nedostajajuću radnu snagu i kvalifikacije za rad u turizmu kroz organizovanje kurseva za žene.

Projekt menadžerka opštine Ulcinj Ilmira Lika je prisutne upoznala o detaljima projekta. Ona je kazala da je projektom planirano da oko 250 žena prođe obuku iz kurseva šivenja, turizma, kulinarstva, kompjutera engleskog i italijanskog jezika. Pored toga, u sklopu projekta biće otvoren info punkt gdje će žene moći da se obrate za stručnu pomoć. Projektom su predviđena sredstva za analizu postojeg zakonodavstva kao i za unapređenje zakonskog okvira o rodnoj ravnopravnosti u Crnoj Gori i Albaniji.

Opština Ulcinj