Kriza u Solani dostiže vrhunac,pogled u nebo i Vladu

April 14, 2012   | news

“Kako nam je vlasnik jasno saopštio da nema novca, apelujemo na Vladu da nam pomogne na neki način da se spremimo za proizvodnju”, kazao je sindikalac Marko Miranović.

Ako se Vlada umilostivi i vlasnicima progleda kroz prste “radi viših interesa”, ulcinjska Solana, iako u stečaju, povratiće koncesiju na korišćenje morske vode i imati berbu od koje radnici očekuju mnogo, vjerovatni je epilog drame koja se već mjesecima odvija u jednoj od najstarijih crnogorskih fabrika osnovanoj 1934. godine.

U Solani očekuju da bi berba i pored finansijskih i tehničkih problema mogla biti dobra ako ih vremenske prilike posluže i bude dovoljno sunčanih dana.

A radnici, koji u pravom smislu riječi više to i nijesu, budući da je firma u stečaju, a oni svaki čas mogu pokucati na vrata Biroa za zapošljavanje, plate nijesu primili punih devet mjeseci. Predsjednik jednog od sindikata Marko Miranović kaže da su radnici i na suviše tankom ledu “da bi mogli da talasaju”.

“Vjerujte, plate skoro i ne pominjemo. Cilj nam je da imamo berbu koja nas može izvući iz krize. S obzirom na to da nam je vlasnik jasno saopštio da nema novca, apelujemo na Vladu da nam pomogne na neki način da se spremimo za proizvodnju jer na lageru imamo 6.000 tona soli vrijedne najmanje 300.000 eura”, kazao je Miranović.

Ocjenivši da je to dovoljna svota za pripremu berbe on je naglasio da “škripi” sa plasmanom soli. Naveo je da kompanija nema novca za osnovne potrebe kao što su remonti nekih postrojenja, a posebno samohodnog transportera i jedne pumpe u Đeranama.

“Nemamo čak ni za naftu”, kazao je on.

Istakao je da su vlasnici upravi dali odriješene ruke kada su zalihe u pitanju.

“Rekli su da to prodamo i spremimo berbu. To je korektno od njih, ali se postavlja pitanje kako prodati toliku količinu kada je tržište prezasićeno”, kazao je Miranović.

Foto: Vijesti

Uprkos svemu, dodao je, Solana će i u takvom stanju i sa takvim postrojenjima i pumpama početi proizvodnju čim Vlada vrati koncesiju.

“Pa dokle stignemo”, kazao je on.

Koliko kriza u Solani pogađa vlasnike, osim “korektnog odnosa prema radnicima koje još ne šalju na Biro” i poklona u vidu zaliha, najbolje svjedoči podatak da je Euro fond za svoje lične potrebe i bez plaćanja nedavno u Podgoricu iz fabrike dovezao nekoliko šlepera napunjenih neprerađenom solju i finalnim proizvodima.

Iz Solane podsjećaju da su u februaru kada je Crnu Goru zadesilo veliko sniježno nevrijeme so za nasipanje puteva davali brojnim preduzećima i opštinama, ne brinući da li će i kada za njega dobiti novac zbog čega očekuju da se i njima pomogne kada su u nevolji.

Većinski vlasnik Solane Euro fond, kojeg kontroliše biznismen Veselin Barović, je prema računici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora do većinskog paketa došao sa oko 800.000 eura, dok iz tog fonda kažu da su ih sve akcije sa dokapitalizacijom koštale 11,2 miliona.

Zemljište Solane, 15 miliona kvadrata, je izmjenama prostornog plana 2008. postalo građevinsko, a prošle godine je, nakon gubitka koncesija, oglašavana njegova prodaja za 250 miliona.

Opozicioni poslanici su krajem prošle godine pokrenuli inicijativu za izmjenu prostornog plana kojim bi se prostoru Solane vratio status zaštićenog prostora i namjena za proizvodnju soli. Nakon što je tu inicijativu podržao i SDP, Vlada je prije sedam dana odlučila da sama inicira izmjenu prostornog plana kako bi Solani vratila stari status i namjenu.

 

Samir Adrović
Vijesti

3