Protest u Ulcinju 22. aprila

April 21, 2012   | news

Radnici više neće da trpe i ćute i vjeruju lažnim obećanjima, već treba da svi zajedno izađemo i kažemo Vladi da više nećemo da nas varaju i obmanjuj

Nezadovoljni građani Ulcinja najavili su da će 22. april organizovati protest u tom gradu.

U saopštenju, koje je u ime organizatora protesta potpisao Asllan Zeneli, pozivaju se “svi radnici posrnule ulcinjske privrede, i građani Ulcinja da izađu na protest da i odavde pošaljemo poruku da je bilo dosta i da više nećemo da trpimo”

“Trenutno stanje u ulcinjskim preduzećima nam govori da više nema vremena za čekanje i da se mora nešto učiniti kako bi se stvari popravile” kaže se u saopštenju.

U saopštenju napominju da je ulcinjska privreda je nekada brojala preko 4800 radnika, zapošljenih većinom u turizmu, te da Ulcinj danas ima manje hotela koji rade nego što je imao 1990. godine, što dovoljno govori o tome koliko se država brinula o Ulcinju i njenim radnicima.

“U većini hotela je uveden stečaj, a neki od njih su i bespovratno izgubljeni kao što je to hotel Galeb koji je srušen.”

“Ulcinj je nekada brojao 1.8 miliona noćenja na godinu u hotelskom smještaju, a danas cio milion manje. U svakom hotelskom preduzeću u kome su vladini fondovi mali akcije je uveden stečaj, a na čela firmi dovedeni kadrovi koji nisu radili da oporave preduzeće, već da ga uporpaste i unište. Privatizacija, ili takozvano pretvaranje društvene u privatnu svojinu se završilo opštom pljačkom i čerupanjem ionako siromašnih ulcinjskih preduzeća.” stoji u sapštenju

Ni plate ni staža

Navedeno je da su u Ulcinj dovedeni “strateški partneri” u turizmu, a da ulaganja i investicija nema.

“No za to više niko i ne pita, a pogotovo ne pita Vlada iako joj je to posao. Radnici i ne pitaju za ulaganja, jer se ni plate ne isplaćuju redovno, ne uplaćuje se doprinos, niti povezuje staž” kaže se u saopštenju.

“Hotelska preduzeća su rasparčana, Ulcinjska revijera jedva preživljava, u velikim problemima su hoteli Albatros, Lido, Otrant, Galeba više i nema, dok Solanu – simbol Ulcinja polako ubijaju. Građevinsko preduzeće Primorje više niko i ne pominje, kao ni “Agroulcinj”, fabriku tepiha “Ultep” i “Otrantkomerc”.

“Radnici više neće da trpe i ćute i vjeruju lažnim obećanjima, već treba da svi zajedno izađemo i kažemo Vladi da više nećemo da nas varaju i obmanjuju. Vrijeme je da Ulcinj bude ono što je nekada bio – dragulj Crne Gore” zaključuje se u saopštenju.

Vijesti online