Protest radnika ispred hotela „Otrant“

May 5, 2012   | news

 

Radnici hotela „Otrant“ protestovali su juče na ulazu u taj kompleks jer im bivši i sadašnji vlasnici, ruska kompanija „Barkli Montenegro“ i NLB Interfinans banka iz Švajcarske, duguju osam bruto ličnih dohodaka. Radnici su ogorčeni i što zakupac hotela, ulcinjska firma „Argos“, nije poštovala dogovor sa sastanka u Ministarstvu turizma, prema kojem je trebalo da obavi razgovore sa svim zaposlenim kako bi im, zavisno od potrebe, ponudio angažman.
Predsjednik Sindikata „Otranta“ Muzafer Suljović poručio je da će protestovati svakodnevno sve dok Ministarstvo turizma ne nađe način da natjera „Barkli” da izmiri dug za plate.
– Pozivamo i pomoćnicu ministra rada Vesnu Simović da realizuje obećanja jer je na sastanku saopštila da je NLB banka dužna da primjenjuje postojeći kolektivni ugovor najmanje godinu dana od preuzimanja, osim ako u međuvremenu ne istekne vrijeme na koje je taj ugovor zaključen. Najavila je i obavezivanje banke na poštovanje zakonskih obaveza – kazao je Suljović.
On je optužio kompaniju „Argos“,zakupca hotela, da nije poštovala dogovor da angažuje 40 radnika, iako su vlasnici to javno obećali.
– Otvorili su hotel i angažovali 20 ljudi. Obećali su da će angažovati radnike na najmanje godinu dana, s tim da će pola godine davati plate, a u drugoj polovini samo doprinose, ali su primljene radnike angažovali na mjesec dana probnog rada, nakon čega mogu biti otpušteni – kazao je Suljović i poručio da radnici neće trpjeti neispuljavanje obećanja.
Predsjednik ulcinjskog sindikalnog povjereništva Šefki–Keko Ljamović naglasio je da je Ministarstvo turizma trebalo da završi svoj dio posla, a ne da radnike ostavi na cjedilu.
– Neki u „Otrantu” rade i više od 35 godina, a sada su na ulici. Devet mjeseci ne primaju platu i na ivici su egzistencije – rekao je Ljamović.
On je dodao da je pravna služba sindikata dostavila predlog za prinudnu naplatu jer ima informaciju da „Barkli Montenegro“ na računu ima oko dva miliona eura.
–Postupak je u toku, a u sve je uključena i Uprava za sprečavanje pranja novca – naglasio je Ljamović.
Krajem novembra 2011. „Otrant” je prešao u vlasništvo NLB-a zbog kreditnog duga „Barkli Montenegra” od 10,6 miliona. Rusi su kupili „Otrant“ 2004. za 2,5 miliona, uz obavezu da investiraju još 4,5 miliona. Na tenderu, koji je kasnije bio predmet sudskog spora, „Barkli“ je pobijedio „Šajo grupu“ Žarka Rakčevića sa bodom prednosti, a ključnu ulogu tada su odigrali bivši ministar turizma Predrag Nenezić i bivši stečajni upravnik „Ulcinjske rivijere“ Miomir Jakšić.
M.K.

Hajte vi lijepo kući i ne kvarite nam poslovni ambijent

Potpredsjednik opštine Ulcinj Džaudet Cakuli podržao je juče zahtjeve radnika, ali im je i savjetovao da se ne okupljaju na kapiji, kako ne bi ometali turiste u „Otrantu”.
– Stanje je pravno komplikovano i savjetujemo im da preko zakonskog zastupnika traže prava koja se odnose na Vladu, „Barkli Montenegro“, NLB Interfinans i eventualno zakupce. U situaciji kada je hotel pun i kada smo svi za bolji poslovni ambijent, ovakav način protesta baš i nije primjeren. Ovo ipak nije KAP ili Željezara, jer nije isto stajati tamo ili ispred kapije hotela – rekao je Cakuli.
On je dodao da se time ne šalje pozitivna poruka gostima.
– Ako ne bude turista, neće biti posla ni za one koji su angažovani ni za one koji tek treba da se zaposle – ističe Cakuli.

Izvor : DAN

YouTube Preview Image