Zbog Otrantkomerca Opština Ulcinj gubi 150.000€

May 16, 2012   | news

Postovani gradjani,

Imam obavezu da vas obavjestim da ce sudski procesi, koji se vode protiv Opštine Ulcinj i dalje negativno uticati na stanje budžeta a time i zaustaviti ubrzani trend izlaska iz krize.

Najnoviji slucaj preduzeca „Otrantkomerc”, koji je pokrenut 1999 god. i koji je okoncan na teret Opštine Ulcinj odnosi se na eksproprijaciju objekta površine od 110 m2.

Odlukom suda odredjena je obaveza opštine Ulcinj prema preduzecu „Otrantkomerc” u iznosu od 252.167,oo EUR-a, što znaci da je za 1m2 objekta odredjena naknada u iznosu od skoro 2.300 EUR-a. Sud nije odgovorio na zahtjev zastupnika opštine Ulcinj da se preispita iznos naknade i da se u skladu sa stavom Vrhovnog suda Crne Gore od 09.12.2000.godine, preracunavanje dinarskog potraživanja u DEM povjeri Centralnoj banci Crne Gore, a ne angažovanom vještaku cime je ucinjena bitna povreda pravila postupka.

 

Dakle,zakljucak suda o izvršenju je postao pravosnažan, i dana 11.05.2012.godine Centralna Banka je aktivirala zabranu i sa racuna Opštine Ulcinj skinula iznos od oko 150.000,00 eura, a ostaje još iznos od oko 100.000,00 eura, za skidanje po aktiviranoj zabrani.

Isticemo takodje, da je dana 27.04.2012. godine održan sastanak sa predstavnicima preduzeca “Otrantkomerc”, i da je dogovoreno da se na odredjeno vrijeme odloži aktiviranje zabrane kod Centralne banke, i da se u medjuvremenu, vodeći racuna o zakonskim procedurama, rješenje pronadje u kompenzaciji njihovog potraživanja, sa dijelom zemljišta kod Male Plaže, koje je u vlasništvu opštine Ulcinj, a na kojem “Otrantkomerc” posjeduje privremeni objekat.

Medjutim predstavnici “Otrantkomerca” nisu ispoštovali dogovor, tako da je dana 11.05.2012. godine Centralna banka aktivirala zabranu, i skinula pomenuti iznos, koji je bio planiran za isplatu zarada radnicima opštine Ulcinj i javnih produzeća.

Opština Ulcinj u saradnji sa Ministarstvom finansija, preduzima mjere da se iznadje rješenje i izadje iz novonastale situacije. Istovremeno preduzimamo sva pravna sredstva, kako bi ispravili ovu nepravdu i grešku suda ucinjenu na štetu Opštine Ulcinj.

Ulcinj,16.05.2012 Nazif Cungu

Opština Ulcinj