Svecano otvaranje dzamije Pomoraca u Ulcinju – Video + Foto

June 3, 2012   | news

Vrata Džamija pomoraca, jednog od istorijskih obilježlja Ulcinja, otvorena su u petak nakon osam decenija. Obnova tog objekta započeta je prije četiri godine, a realizovao ju je Centar za kulturu u toj opštini zahvaljujući donatorima iz turskog grada Alanaja.

Gosti

Svečanom otvaranju, kojem je prethodio prigodan program inspirisan religijskim i nacionalnim motivima islamske zajednice, prisustvovali su ambasador Austrije u Crnoj Gori Martin Pamer i ambasadorka Turske Emina Birgen Kešoglu, predstavnici islamske zajednice Turske i naše zemlje, ministar u Vladi Crne Gore Rifat Husović, poslanik Luiđ Škrelja, aktuelni i bivši predsjednik opštine Ulcinj Nazif Cungu i Gzim Hajdinaga, izaslanici vjerskih zajednica, brojni predstavnici društvenog i političkog života.

Prvi čovjek Ulcinja Nazif Cungu kazao je da se obnovom džamije Pomoraca vraća veličanstveni simbol grada kao orijentir ka miru i dobroti.

– Džamija pomoraca bila je pravi simbol naše istorijske vezanosti sa morem i plovidbom. Njena obnova je izraz našeg osjećanja odgovornosti. Danas ispravljamo nepravdu staru osam dekada i potvrđujemo da su se vremena promijenila i da možemo živjeti zajedno u harmoniji i međusobnom poštovanju, bez obzira na vjerske razlike – poručio je Cungu.

Prema riječima reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića, obnova džamije je „pobjeda dobra nad zlom”.

– Ako se bogatstvo jedne zemlje procjenjuje po tome koliko ima ljudi u njoj koji je cijene, poštuju i vole onda je Crna Gora sa muslimanima bogata zemlja jer joj niko nije dao doprinos koliki su joj dali muslimani – kazao je Fejzić.

Obnovu Džamije čestitao je ulcinjski paroh Radojica Božović. On je kazao da je podizanjem Džamije pomoraca „ispravljena greška onih koji su je u nekom zemanu porušili”.

Više imena

Prema predanjima, a neistraženim pisanim tragovima, Džamija pomoraca izgrađena prije dolaska Turaka na ove prostore, zahvaljujući pomorcima zemalja Mediterana. Jedinstvena je po tome što se nalazi na samoj obali Jadranskog mora.

U literaturi džamiju zovu Džamija detareve, Džamija marinereve, Džamija đemdžive i Džamija ranes. Kratak istorijat ispričao nam je profesor iz Ulcinja Ismet Karamanaga.

– Pretpostavlja se da je Džamija pomoraca izgrađena u 14. vijeku, te da su je gradili Mauri. Karakterističnom je čini vitko munare od kamena, vezano olovom, na čijem se vrhu nalazio feral dug 30 metara, koji je brodovima služio kao svetionik. To vitko munare je bilo i ostalo simbol vjere na ovim prostorima – ispričao nam je Karamanaga.

Za Šemsa Hasanaga, Džamija je molitveno zdanje koje objedinjuje ljude i sve moreplovce u tom gradu.

– Ulcinj je poznat kao grad u kojem koliko godina ima dana toliko ima i brodova. Zato ova džamija ima višestruku simboliku – kaže Hasanaga.

Džamija je krasila ovaj dio ulcinjske obale, kao snažnog dijela trgovačkog i pomorskog centra, sve do 1931. godine. Sačuvani su temelji na kojima je poslije 82 godine ponovo izgrađena.

Izvor: Pobjeda

Ovaj tekst je preuzet sa adrese http://www.pobjeda.me/2012/06/02/dzamija-pomoraca-na-pristanu-u-ulcinju-otvorena-poslije-osam-decenija/
VIDEO TV TEUTA ULCINJ

FOTO ROZAFA

2