Cungu primio predstavnike UNDP-ja Crne Gore

June 7, 2012   | news

Cungu primio predstavnike Kancelarije za spriječavanje nesreća – UNDP Crna Gora

U organizaciji Kancelarije UNDP – a, Predjednik Opštine Ulcinj g. Nazif Cungu primio je jednu široku grupu eksperata iz Istočne Evrope i Azije koji su raspravljali u vezi ocjenjivanja i spriječavanja kriza i prirodnih nepogoda.

Predsjednik Cungu upoznao ih je sa realnim stanjem u Opštini Ulcinj a istakao je problem poplava područja pored rijeke Bojane, jer prilikom velikih kiša poplavljuju se nekoliko sela i poljoprivredno zemljište. On je rekao da je potrebno da se što prije preduzimaju preventivne mjere kako bi se ovo područje zaštitilo od mogućih poplava. Takođe je naglasio da ako rijeka Bojana bude prešla preko postojećeg nasipa onda se ugrožavaju od poplava više od 5000 kuća u Ulcinjskoj Opštini.

Osim nasipa rijeke problem predstavljaju i potoci i drenažni kanali koji se izlivaju u ovu rijeku. On je rekao da za ovu problematiku nema studija i drugih planova; postojeći plan je urađen prije više od 30 godina, i na nekim mjestima ne korespondira sa postojećim stanjem.

Potom ova grupa sastavljena od 15 stručnjaka posjetila je sve djelove Ulcinjske Opštine koja pogađaju poplave i sreli su se i sa građanima ovih područja radi pribavljanja detalnih informacija u vezi sa ovom situacijom.

Preporuke stručnjaka biće integrisane u plan mjera o spriječavanju nepogoda, u kartu opasnosti od poplave, kao i u strategiju koja je u priremi od strane Sektora Odbrane i Upravljanje vanrednim situacijama, uz podršku UNDP.

Opština Ulcinj