Cungu najavio za nove investitore; Besplatno zemljište i komunalije

June 15, 2012   | news

Oko 27 hektara opštinskog zemljišta u prigradskom naselju Krute biće proglašeno biznis zonom, u kojoj će bez poreza, taksa i ulaganja u infrastrukturu investitori moći da razvijaju biznis, najavio je Cungu.
Poslovni ambijent u Ulcinju nije na zadovoljavajućem nivou, ali će lokalna uprava uraditi sve kako bi se uklonile biznis barijere i da bi se što prije omogućilo potencijalnim investitorima da ulože svoj novac u ovu opštinu, izjavio je juče predsjednik opštine Nazif Cungu na okruglom stolu „Kroz eleminisanje biznis barijera na lokalnom nivou podstaći razvoj biznisa“. Skup su organizovale „Montenegro biznis alijansa” (MBA), Zajednica opština Crne Gore i lokalna samouprava, kako bi se kroz konstruktivnu diskusiju privrednika i strukovnih udruženja evidentirali problemi koji ometaju poslovni ambijent i predložile mjere za njihovo uklanjanje. Prvi čovjek Ulcinja istakao je da nije zadovoljan stanjem u kom se nalazi privreda u opštini kako zbog ekonomske krize tako i zbog faktora koji ometaju razvoj biznisa.
– Godinama kuburimo s nedostatakom planske dokumentacije, što je glavna barijera našeg razvoja. Nema pretpostavki za investicije ako nema planova, i to je valjda svima jasno. Upravo zbog toga mi smo krenuli da rješavamo taj problem. Radimo na pripremi prostorno-urbanističkog plana i strateškog plana razvoja, jer faktički do skoro nijesmo imali ništa od planske dokumentacije. Usvojili smo veliki broj detaljnih planova i studija lokacija tako da očekujemo da poslije turističke sezone budu stvoreni svi uslovi za veliki investicioni ciklus – kazao je Cungu i dodao da se uporedo radi na poboljšanju poslovnog ambijenta.

– Glavni infrastrukturni projekti konačno su počeli da se realizuju. Koliko je mogla, lokalna uprava je pomogla da se neke investicije završe. Radi se o izgradnji sanitarne deponije, završetku mosta na Port Mileni i regionalnog vodovoda, kao i o održavanju čistoće za šta ćemo investirati milion eura. Pri kraju smo da riješimo pitanje kolektora, odnosno ispusta otpadnih voda, koji uopšte nijesu funkcionisali godinama. Sve ovo će u značajnoj mjeri poboljšati infrastrukturu u koju nije ulagano ništa decenijama – rekao je Cungu.
On je najavio da će na opštinskom zemljištu u prigradskom naselju Krute biti proglašena biznis zona, u kojoj će potencijalni investitori moći besplatno da dobiju parcelu za pokretanje nekog biznisa.
– Već smo u tom pravcu pokrenuli inicijativu i obavljamo pripremne radnje. U pitanju je 27 hektara zemljišta na kom će bez poreza, taksi i ulaganja u infrastrukturu investitori moći da razvijaju biznis. Sve to radimo kako bismo pokrenuli ciklus investicija i zapošljavanja. Naravno, sve će to morati da verifikuje Skupština, ali vjerujem da se na to neće mnogo čekati. Takođe, pripremamo poseban paket taksi koje ćemo utvrditi u saradnji s privrednicima. U obradi je odluka o komunalijama s obzirom na to da se veoma brzo očekuje i donošenje Zakona o legalizaciji objekata. Planiramo da snizimo komunalije i takse i omogućimo svima koji su neformalno gradili da legalizuju svoje objekte kroz višegodišnje plaćanje u ratama i uz podršku banaka s kojima smo već u kontaktu. Znači, stvaramo mnogo bolje uslove za poslovni ambijent – poručio je Cungu. Ekonomski savjetnik MBA Zoran Vulević smatra da su napravljeni određeni pomaci za uklanjanje biznis barijera u Crnoj Gori, ali upozorava da je to proces koji mora konstatno da traje.
– Ma koliko ih mi eliminišemo, javljaju se uvijek nove, jer za to prostora uvijek ima s obzirom na nove poslovne aktivnosti i društvene okolnosti. Najrazvijenije države i ekonomije svijeta imaju sličnih problema. Dakle, naš cilj i zadatak je da se u najvećoj mogućoj borimo da eleminišemo sve što ometa razvoj biznisa. Rezervnog privatnog sektora nemamo ni u Ulcinju, ni u Crnoj Gori i moramo da shvatimo da nas jedino on može izvući iz krize – naglasio je Vulević.
Goran Nikolić iz Ministarstva ekonomije ukazao je da uklanjanju biznis barijera poklanja veliku pažnju.
– Vlada je formirala Savjet za eliminisanje biznis barijera koji je prerastao u Savjet za unapređenje poslovnog ambijenta. Kolika je važnost tog tijela vidi se i po tome što je premijer na njegovom čelu, a u radu učestvuje i većina ministara. Upravo je kroz rad tog savjeta došlo do velikog napretka i to je priznato i na međunarodnom nivou. Država je propoznala i podržava potrebu kreiranja biznis zona, a sve opštine koje su uključene u to imaće višestruke poreske olakšice. Uradili smo i reviziju propisa, a naš poreski sistem je jedan od najkonkuretnijih sa najnižim poreskim stopama. Takođe, imamo dobar Zakon o stečaju i Zakon o privrednim društvima. Imamo jednošalterski sistem i elektronsku registraciju pa svako može i od kuće da se registruje. Uvedene su i kreditne linije za sve koji počinju biznis preo IRF. Ti krediti su stimulativni, jer imaju dvogodišnji grejs period i niske subvencionisane kamatne stope. Tako da je to šansa koju treba iskoristiti – rekao je Nikolić.
Na skupu su govorili i privrednici koji su uglavnom iznosili konkretne probleme s kojima se suočavaju.

Razvoj preduzetništva
Pomoćnik sekretara Zajednice opština Crne Gore Ljubinka Radulović istakla je da ta organizacija ima aktivnu ulogu u rješavanju problema koji utiču na povoljan poslovni ambijent.
– Jako je važan dobar razvoj lokalne samouprave, odgovorno rukovođenje, sprovođenje standarda, transparentnosti i programa najbolje prakse. To su programi rađeni sa Savjetom Evrope i oni postavljaju uslove i zahtjeve kako na nov način vršiti poslove i stvarati novi ambijent za lokalni ekonomski razvoj. Zakonska obaveza lokalnih samouprava je da stvaraju uslove za razvoj preduzetništva – kazala je, između ostalog, Radulovićeva.

Izvor: DAN