Reagovanje Cungua na istup Selima Resulbegovica

July 5, 2012   | news

Moj zahjtev, kao predsjednika opštine Ulcinj, za obuhvatanje lokalcije Velika skela u Programu privremenih objekata Morskog dobra je obradjen u Sekretarijatu za Urbanizam Opštine Ulcinj, tako da ne stoje ocjene da predsjednik opštine radi sam i na svoju ruku. Skidanje zabrane ne znači određivanje korisnika tog prostora, jer se to radi putem javnog nadmetanja i od strane JP MD. Predsjednik opštine ne određuje korisnika već to radi JP MD. A to je poslužilo g. Resulbegoviću da opravda odluku donešenu o privremenim lokacijama, nezakonito bez mišljenja opštine koje je Morsko Dobro i Ministrastvo donijelo u junu ove godine. Ne može se opravdati divlja gradnja na ovim i na drugim lokacijama u opštini Ulcinj, a posebno ne ona na platou na ulazu u Malu plažu, gdje se izvode radovi na uređenju istih bez ikakvog javnog nadmetanja i bez dozvole opštine, znači potpuno nezakonito.
Jasno je više svima, ne samo u Ulcinju, nego i u cijeloj Crnoj Gori i šire, da se Morsko dobro godinama postavlja kao vrhovna institucija iznad Opštine Ulcinj, i godinama diskriminiše našu opštinu, te je na tom principu određena granica MD bez presedana u civilizovanim evropskim državama.

Ovo JP odlučuje gdje i što će se raditi u toj zoni i to bez pitanja opštine Ulcinj i to već dvije decenije. A u međuvremenu, u upravnom odboru tog preduzeća je gospodin Resulbegović, inače dobro poznat građanima po svojim sposobnostima i rezultatima koji su uvjek inicirani stavom da se treba biti pri vlasti i pri predhodnoj i pri sadašnjoj, vjerovatno time su i ti rezultati i veliki i posebni, i to ne samo sada vec i tradicionalno. I mi imamo dostojanstvo pa nas to dostojanstvo ograničava da upotrebimo pravi izraz za to.
Koje interse zastupa u Upravnom Odboru JP MD, a posebno pitanje ko ga je tamo delegirao, sigurno nisu građani Ulcinja, koji osjećaju diskriminaciju MD već neko drugi?
Siguran sam, da se ni najveći poznavaoci ne mogu sjetiti kada je dao bilo koju javnu kritiku politici koja se vodi preko ovog preduzeća, ili da je izjavio nešto u korist gradjana, jer bi time ugrozio obilne prihode koji ima od MD. I sve ovo vrijeme on legitimiše diskriminaciju Ulcinja od MD, i omogućava da se pojedinici, na nezakonit način okoriste od korišćenja javnog dobra. Od preko 30 zapošljenih u ovom preduzeću, samo dvoje je iz Ulcinja i to iz SDP-a. Naša lokalna samouprava ce ucinit sve što je u njenoj moći da zaštiti interese opštine i nece tolerisati ovakvo ponašanje Morskog Dobra.
I zato ovdje nema nikakve iskonstruisane afere vec samo objelodanjivanje klijentelistickog uticaja kada isto lice vec 20 godina dobija iste privilegije. I cudimo se sto kao sposobni urbanista nije uvidio da bi se objektima na ulazu a Maloj plaži narušava, sada lijepi ambijent.
Ova samouprava u liku predsjednika Opštine Ulcinj neće pristati na ova samovoljna rješenja bilo JP MD bilo Ministarstva koja nas omalovažavaju kao zajednicu jer želimo braniti dostojanstvo Opštine a ne interese uskog kruga ljudi bliskih vlasti.
Mogućnosti ovog Predsjednika su veoma ograničene kada njegovi najbliži saradnici nisu fokusirani na posao za koji su plaćeni već na neke druge aktivnosti i interese.
Trudili smo se da se okrenemo ka budućnosti, da ne ostanemo taoci prethodnog lošeg iskustva sa JPMD. Radnje gospodina Resulbegovića mi ne dozvoljavaju mi da pravim ustupke, i odlučio sam da zatražim istraživanje nepravilnosti u ranijim aktivnostima ovog preduzeća, i da u skladu sa tim preduzmem adekvatne mjere.
Očekujemo da će gospodin Resulbegović poslije ove izjave, reagovati na korektan način, i da će krenuti nova faza u našim odnosima, i u njegovim stavovima, koji će se prepoznavati po davanju prioriteta interesima opštine.
Mogućnost da se nastavi postoji i ona je samo jedna, poštovanjem i primjenom zakona. U protivnom, gospodin Resulbegović će sebe isključiti iz uspješne ekipe u ovoj lokalnoj samoupravi.