Sezona kao elementarna katastrofa

July 24, 2012   | news

,Sinoć sam imao promet za trećinu manji nego u istom periodu prošle godine. Ukupno, sezona je finansijski posmatrano za sada slabija za barem petinu. Prednost mi je što radim u svom objektu, a oni koji su nešto zakupili sa ovakvim prometom bore se da plate zakup”, požalio se Monitoru jedan poznati ulcinjski ugostitelj. Situacija je takođe znatno slabija nego prošle godine i kod privatnih stanodavaca, a to su većina stanovnika ove opštine. Ima čak kuća na Pristanu koje su ovih julskih dana bukvalno prazne! A krevet se u tom dijelu grada plaća u prosjeku sedam eura.

Tako se, pored ostalog, plaća ceh kasnim pripremama za sezonu i izostanku dobrog nastupa na stranim tržištima, odnosno nedostatku vizije aktuelne vlasti o razvoju najvažnije privredne grane za Ulcinj. Jer, osim boljeg vodosnabdijevanja i izgradnje dva kolektora, malo se nečim drugim vlast može pohvaliti da je uradila za dobro odvijanje sezone, a što je sama sebi bila zadala.

„Ukoliko uspijemo da smanjimo intenzitet problema sa kojim se već duži niz godina susrijećemo kao što su buka, neregistrovan smještaj, dileri, itd. bićemo veoma zadovoljni, kao i naši turisti”, zaključeno je krajem maja na sjednici Koordinacionog tijela za pripremu turističke sezone opštine Ulcinj. Na primjeru Pristana, „srca grada”, evidentno je da praktično ništa od svega toga nije ostvareno, što opasno snižava turističku kategoriju cijele destinacije.

„Na tom prostoru imamo više nelegalnih nego legalnih objekata. Smatram da je na djelu politička korupcija”, kaže šef opozicione Socijalističke narodne partije u Ulcinju i odbornik u opštinskom parlamentu Andrija Ćetković.

I njegov kolega iz Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka tvrdi da je na Pristanu potpuni haos. „Bilo je dovoljno vremena da se pripremi sezona. Svi smo svjedoci da je u pitanju totalna neorganizovanost”, ističe on, dok čelnik Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Ljoro Nrekić smatra da je stanje tokom ove turističke sezone u Ulcinju haotično. U lokalnoj vlasti se pravdaju da nijesu samo oni krivi za sav ovaj nered, već da je znatnim dijelom odgovornost i na centralnoj vlasti, u čijoj je nadležnosti većina inspekcijskih organa.

Zbog toga među građanima, posebno onim koji su kreditno zaduženi, nervoza dnevno raste. Jer, dani sezone su odbrojani. A ona u Ulcinju već dvije i po decenije traje 45 dana. Pa, ko što ugrabi. Ovaj grad je tipičan primjer masovnog turizma: ima preko 100 hiljada ležaja samo u privatnom smještaju, a hotelskih kreveta je manje nego prije 35 godina!? Najvećem broju ljudi prihodi od sezone predstavljaju ključni izvor prihoda, i rijetko ko pomišlja da se novac može zaraditi i na neki drugi način. Izlaz iz začaranog kruga teško da se može naći: kreveti su tu, a u turizmu je prazan ležaj najskuplji. To su, čini se, najbolje shvatili vlasnici kuća i tzv. vikendica u Štoju, u zaleđu Velike plaže, gdje ima oko 60 hiljada kreveta. Vlasnici tih objekata u najvećem broju nijesu iz Ulcinja, ali drže goste, za koje, pod izgovorom da su im rođaci, prijatelji ili komšije, ne plaćaju čak ni boravišnu taksu. Kuće i dalje bespravno niču, inspektori sliježu ramenima, a vlasti nemaju ni volje ni spremnosti da priznaju da se stanje iz godine u godinu pogoršava. Novac odlazi iz Ulcinja, opština i domicilno stanovništvo siromaši, dok se problemi gomilaju.

Iako u Ulcinju, dakle, nema gužve kao prošlog ljeta, ogromni zastoji se stvaraju na putu prema Velikoj plaži i Adi, i obratno. Jer, ni ove sezone, i pored svih obećanja, nije izgrađen 14 miliona eura vrijedan most na Port Mileni, a kada će, niko sa sigurnošću ne može da kaže. Vjerovatno je da će se to obaviti pred naredne parlamentarne izbore. Zato su neki u šali predlagali da gosti dođu kada se Ulcinjani konačno dobro pripreme, asfaltiraju ulice i izgrade potrebne kružne tokove. Bilo je čak i prijedloga da se ove godine grad zatvori za turizam, pa da se turisti ozarena lica dočekaju u sezoni 2013. Kako se odvija ova sezona, možda bi tako nešto bilo zaista umjesnije! No, račun za ovo stanje, koje ubrzano poprima obrise elementarne katastrofe, nekom će se morati ispostaviti. Možda već na sljedećim izborima, kao što je sada, gotovo izvjesno, da će u ranu jesen u Ulcinju doći do promjena u opštinskoj vlasti. Ova ogromna količina negativne energije, iznevjerenih obećanja i uzaludnih nadanja će se jednim dijelom rastočiti na izborima, ali će zima nezadovoljstva dugo trajati.

Loš ishod sezone može zaustaviti samo neko čudo. Ali u životu se čuda rijetko dešavaju, mada prosti puk voli da u njih vjeruje. Negativne trendove, međutim, mogu promijeniti samo povoljniji rezultati ili hitni i bolni rezovi. Njih može povući opštinska vlast, koja je odavno zrela za temeljnu rekonstrukciju. Naravno, ukoliko ne želi da izgubi sve kredite kod svojih pristalica.
Mustafa CANKA
Monitor

2