Područje Solane je vraćeno pod poseban režim zaštite kao spomenik prirode

July 26, 2012   | news

Odbrana područja ulcinjih solila od profitnih interesa Veselina Barovića i njegovog Eurofonda, predstavlja još jednu pobjedu građana Crne Gore, prvenstveno građana Ulcinja u borbi za svoja prava i pravdu.

Promjenom Prostornog plana Crne Gore na inicijativu MANS-a, područje Solane je vraćeno pod poseban režim zaštite kao spomenik prirode. Ovaj status je prethodno Solana izgubila nakon javne rasprave u kabinetu tadašnjeg ministra urbanizma Branimira Gvozdenovića, kada su preko noći ulcinjska solila izbrisana sa liste spomenika prirode. Time je otvoren prostor za Barovića i Eurofond da kompletno područje betoniraju ili ga prodaju za ogromnu sumu novca, što su u nekoliko navrata ove godine i pokušavali.

MANS je i 2008. godine kada je usvajan prostorni plan ukazivao na činjenicu da se takvim promjenama ozbiljno šteti javni interes, da se proizvodnja soli kao bitnog resursa za ulcinjsku regiju praktično gasi, da će radnici i njihove porodice zbog toga ostati bez posla, a Ulcinj bez vrijednog dragulja turističke ponude. Naše kolege iz reda ekoloških nevladinih organizacija su ukazivale na brojne implikacije koje bi po biljni i životnjski svijet imala intezivna gradnja koja je bila planirana na ulcinjskim solilima.

Nažalost, to tada nije bilo dovoljno Vladi i Skupštini Crne Gore, već je Prostrorni planom bio stvoren prostor da se Barović  značajno okoristi od kupovine ulcinjske Solane. Bilo je potrebno četiri godine da Skupština Crne Gore shvati ozbiljnost grešaka koje su napravljene 2008. godine, i to nakon što je ulcinjska Solana udruženim djelovanjem Vlade i Veselina Barovića, praktično bačena na koljena, a proizvodnja soli desetkovana. Pored toga, pored svih institucija sistema, uključujući tužilaštvo i policiju, Veselin Barović je nezakonito stečenu imovinu više puta stavljao na javni tender, prodajući je kao građenvinsko zemljište za sumu od preko 200 miliona Eura.

Želimo da vjerujemo da je priča ulcinjskim solilima završena što se tiče građevinskih apetita Barovića i njemu sličnih i da će vrijeme koje je pred nama donijeti rješenaja za održivu valorizaciju Solane, a koja neće uključivati bezočno betoniranje radi sticanja brzog, jednokratnog profita. Smatramo da je pokušaj da se Solana “budvanizuje” uspješno spiječen i na to treba da je ponosan svaki građanin, prije svega Ulcinja, ali i Crne Gore, jer su nažalost u Crnoj Gori i dalje rijetki primjeri, poput Valdanosa i Solane, kada se preventivno djelovalo i uspjela spriječiti devastacija prostora.

Odbrana solila od građevinskih mašina je i pobjeda radnika Solane koji se nalaze u stečaju, jer omogućava nastavak života njihove fabrike i bolje izglede za egzistenciju njihovih porodica. Slučajevi Valdanos i Solana predstavljaju i dokaz da pritisak i pružanje otpora tajkunima i sa njima povezanih funkcionera u Vladi i ostalim državnim institucijama daje rezultate i da može dovesti do konkretne promjene u javnom interesu.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam

MANS.CO.ME