Eurofond: Odluka o Solani je neustavna i nezakonita

July 27, 2012   | Ngjarjet - Events

Oduka Skupštine Crne Gore kojom se zemljište ulcinjske Solane određuje kao zaštićeno područje, je neustavna i nezakonita, ocijenili su iz Eurofonda.

Kako smatraju u Eurofondu, Skupština nema zakonsko pravo da po skraćenom postupku donese takvu odluku jer, kako su pojasnili, Zakon propisuje da se izmjene i dopune moraju vršiti po istoj proceduri koja važi i za usvajanje plana, “što je u konkretnom slučaju izostalo”.

Udarac za Barovića, SDP i opozicija izglasali plan za Solanu >>>

Navodi se da ignorisanje decidne zakonske odredbe odluku Skupštine čini neustavnom i nezakonitom.

„Prethodne konstatacije su potvrđene mišljenjima Vlade i skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, koji su konstatovali da predlog odluke nije u skladu sa zakonom o uređenju prostora i izgradnje objekata“, piše u saopštenju Eurofonda.

Oni su naveli da su predstavnici Skupštine i države prije objavljivanja odluke u Službenom listu Crne Gore dužni da još jednom razmotre način donošenja Odluke.

„Početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom podrazumjeva poštovanje Ustava i zakona čime je znatno povećana odgovornost najodgovornijih subjekata da spriječe stupanje na snagu neustavne i nezakonite odluke, jer u suprotnom svi učesnici u donošenju odluke moraju snositi zakonske posledice“, zaključuje se u saopštenju.

Eurofond je najveći pojedinačni vlasnik Solane.

Mina
Vijesti