Ulcinj ima oko oko 4.000 nelegalnih objekata

July 29, 2012   | news

U Ulcinju ima oko oko 4.000 nelegalnih objekata. Nazif Cungu, prvi čovjek ovog grada, smatra da niko nema tačan podatak o broju nelegalno izgrađenih objekata na teritoriji opštine Ulcinj. Ova pojava je uzela maha, posebno u protekloj deceniji. Mnoge su okolnosti uticale da ovaj broj bude ovoliki. Prije svega, nepostojanje urbanističko – planske dokumentacije, koja nije donijeta unazad 25 godina, je onemogućavalo izgradnju objekata na legalan način, tako da su građani bili prinuđeni da grade na ovaj način, a i nemoć nadležnih službi je takođe uticao na širenje ove pojave. Rano je još govoriti o broju objekata koji će biti legalizovan novim zakonom, pošto, kako sam naveo, ne zna se tačan broj nelegalno izgrađenih objekata, ali svakako da će taj broj biti veliki, pošto predlog zakona je tako sačinjen, da dozvoljava legalizaciju najvećeg broja bespravno podignutih objekata u proteklom periodu.

Ada Bojana

Veliki broj objekata je izgrađen i u ovim zonama i područjima. Široj javnosti je poznat problem devastacije područja oko Ade Bojane, gdje je proteklih godina nelegalno izgrađeno više stotina objekata, takođe je nekoliko objekata izgrađeno i na zaštićenom području Maslinade, kao i na drugim zaštićenim područjima, u manjem obimu.

Na pitanje kolika je cijena komunalija u Vašoj opštini i koliko ćete ,,zaraditi“ po ovom osnovu, Cungu kaže:

– Po važećoj odluci o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta cijena po izgrađenom m2, u zavisnosti od zone, namjene objekta i drugih kriterijuma se kreće od 13 do 250 eura. Međutim, u proceduri je donošenje nove odluke, čiji će nacrt biti gotov ovih dana, i koja će odmah poslije toga biti na javnoj raspravi, a njeno usvajanje se očekuje na narednoj sjednici lokalnog parlamenta. Novom odlukom će svakako biti predloženo smanjenje naknada po ovom osnovu, posebno za izgradnju hotelskih kapaciteta, sve u cilju privlačenja investicija.

„Duži period”

– Građani su svakako pozitivno prihvatili mogućnost legalizacije bespravno podignutih objekata, gdje je predviđeno plaćanje komunalija u ratama, na period od 10 godina, mada su mnogi očekivali čak i duži period. Očekujem da će građani pozitivno reagovati kada zakon bude stupio na snagu, i da će iskoristiti mogućnosti koje on pruža, i da će prijaviti bespravno izgrađene objekte u roku predviđenim ovim zakonom, što je uslov za početak postupka legalizacije, koja će svakako ići u njihovu korist – kaže gradonačelnik Cungu na kraju.
Ovaj tekst je preuzet sa adrese http://www.pobjeda.me/2012/07/29/nasa-tema-legalizacija-bespravno-podignutih-objekata-u-crnoj-gori/

1