Dino Mehmeti: Ekspert za probleme migranata

August 2, 2012   | news

Za g. Mehmetija ne bi se sigurno mogao naći pogodniji posao. Rodjen je u Ulcinju u Crnoj Gori, živi već 24 godine u Becu, i već par godina je u Bečkoj upravi- Magistratsko odijeljenje 17, i odgovoran za pitanja integracije i diverziteta.

” Uvijeren sam da sjedim  na pravom mjestu i da moja multikulturalna kompetencija može još više doprinjeti poboljšanju integrativnih mijera između migranata i lokalnog stanovništva” , siguran je g.Mehmeti.
On je došao u Beč prije 24 godina, zbog ljubavi , a sada cijela njegova porodica živi u dunavskoj-metropoli . G. Mehmeti: ” U upoređenju sa drugim migrantima, moji  su počeci u „Austrijski  sistem“  bili nesto  jednostavniji,  a za to se puno  zahvaljujem mojoj  ženi, njenoj porodicu i austrijskom društvu . ”

Da bi se Čovjek bolje snalazio u jednom novom krugu, jedan od najvžanijih principa je radoznalost upoznavanja  kulture lokalnog stanovništva kao i želja  uČenje njenog jezika i tradicija.
” Po mom mišljenju , za migrante je veoma važno da nešto preuzmu od nove kulture , ali bez odustajanja od  njihova stare.”  Takođe rijeČ  ´nostalgija za domovinuom´ za g. Mehmetija, nije strani  izraz koji dalje kaže:”Prije sam bio puno nostalgiČniji za domovinom, nego što sam danas. U medjuvremenu  kad sam u Crnoj Gori zaželim se Austrije, i suprotno. Ali jedno mogu sa  sigurnošću  reći da sam jedan veoma srećan čovijek,  jer posijedujem dvije ´ domovine´. ”

Informativna služba
Austrijako – Crnogorsko bilateralno društvo

1