Abazović: Predstoji nam pozitivna jesen

September 7, 2012   | news

Crnogorski građani su željni promjena, ali onih evolutivnih, koji garantuju mir, sigurnost i ekonomski progres. Međutim, svjesni smo da moramo marljivo raditi kako bismo postigli još bolje rezultate u danima koji su pred nama, ali evidentno je da se zemlja sprema za pozitivnu jesen koja predstoji, izjavio je za Portal Analitika član Predsjedništva Pozitivne Crne Gore, Dritan Abazović.

On je u razgovoru za naš portal kazao da ta partija podržava članstvo u NATO, te da zemlja ograničenih kapaciteta, u smislu ekonomske moći i teriorije, svoju sigurnost najbolje može obezbijediti kroz sistem kolektivne bezbjednosti.
Pozitivna Crna Gora, kaže Abazović, podržava evroatlantski put Crne Gore i smatra da se svakom pitanju mora pristupiti temeljno, otvoreno i profesionalno. Kada je u pitanju Alijansa neophodno je uspostaviti dobru i blagovremenu informisanost građana kako bi njihov interes do kraja bio zaštićen, a njihova volja poštovana.
– Proces integracije zemlje u bilo koju međunarodnu organizaciju moraju voditi građani, a na institucijama i političkim subjektima jeste da pokušaju da im približe sve benefite i sve mane koji proizilaze iz takvih procesa. Mišljenja smo da zemlja ograničenih kapaciteta u smislu ekonomske moći, teritorije, brojnost populacije i slično, svoju ukupnu sigurnost najbolje može obezbjediti kroz sistem kolektivne bezbjednosti, kazao je Abazović.
Pozitivna je, inače, prva politička partija koja je afirmisala prijedlog o „otvorenim listama“, kako bi, prema njegovim riječima, bila omogućena bolja zastupljenost građanske volje, pa samim tim i ojačao demokratski kapacitet Parlamenta kao krovne institucije u zemlji.

– Otvorene liste podrazumjevaju izborni sistem po kojem bi građani, pored toga što bi glas dodjelili određenoj partijskoj ili koalicionoj listi, takođe imali mogućnost da zaokruže i nekoliko imena unutar same predložene liste. Ovaj sistem bi afirmativno djelovao na umanjenje izražene partitokratije, koja je prisutna u našem društvu i podstaklo bi depolitizaciju za koju se zalažemo. Na isti način povećava se konkurentnost između predloženih kandidata, bez obzira što dolaze sa iste liste, i omogućava ravnopravna trka bez obzira na mjesto koje im je po redoslijedu pripalo na listi, pojašnjava Abazović.
Njegova partija je ove nedelje prvu predala izbornu listu Državnoj komisiji, a sa kampanjom su počeli već uveliko. Utisci su, kaže Abazović, kao i sam naziv partije – pozitivni.
– Utisci su odlični, a građani pozitivno reaguju na prisustvo Pozitivne Crne Gore, i to nas posebno raduje. Crnogorski građani su željni promjena, ali onih evolutivnih, koji garantuju mir, sigurnost i ekonomski progres. Međutim, svjesni smo da moramo marljivo raditi kako bismo postigli još bolje rezultate u danima koji su pred nama, ali evidentno je da se zemlja sprema za pozitivnu jesen koja predstoji, odlučan je Abazović.
Prema njegovim riječima, ta partija se ne bavi predviđanjima koliko bi mandata mogla osvojiti na predstojećim izborima, te da taj posao treba prepustiti analitičarima i statističarima.
– Ono što mogu potvrditi, jeste, da vjerujemo u dobar rezultat i da ne odustajemo od toga. Vodićemo pozitivnu kampanju, razgovarati sa velikim brojem građana, kako bi prezentovali program naše partije i pojasnili šta to Pozitivna Crna Gora nudi kao rješenja za brojne probleme u našoj državi, zaključuje Abazović.

A.S.
Analitika – Informativni Portal