Kraj leta obara cene

September 7, 2012   | news

U Crnoj Gori trenutno boravi blizu 100.000 gostiju. Najveće gužve u Ulcinju. U Budvi više od 30.000 turista. Popusti i kod privatnika.

NA kraju leta u Crnoj Gori – i dalje gužve. Plaže su prepune, šetališta u večernjim časovima krcata, duž magistralnih puteva kolone vozila. Dosta gostiju je otišlo, ali i dalje pristižu novi. Na obali od Igala do reke Bojane trenutno boravi blizu 100.000 gostiju!

Turistička slika s kraja glavne sezone na Crnogorskom primorju je, dosta, neobična. U ovo doba godinama i decenijama ranije „oseka“ turista je bila veoma jaka.

Ulcinj

NAJVEĆE gužve su poslednjih dana avgusta zabeležene u Ulcinju. Stigli su masovno gosti s Kosova, iz dela Sandžaka koji pripada Srbiji, Bosne i Hercegovine. Uporedni podaci su pokazali da ih je čak za 260 odsto više nego lane. Minir Karamanaga iz Turističke organizacije Ulcinj objasnio je „invaziju“. Potencijalni gosti krajnjeg juga Crne Gore su ramazanski post proveli kod svojih kuća, a onda su posle Bajrama krenuli na more. I u Ulcinju je krajem sezone boravilo čak 26.000 gostiju. Gužvi su se pre svih poradovali vlasnici privatnih soba i apartmana i ugostitelji koji su tokom jula i početkom avgusta beležili slab promet.

– Naši hoteli na Velikoj plaži i nudističko naselje „Bojana“ na Adi su sve vreme sezone bili veoma dobro popunjeni – kaže Ana Živanović, portparol HTP „Ulcinjska rivijera“. – Odlične su najave i za septembar. S obzirom na to da je sezona ranije počela nego lane očekujemo rekordan broj noćenja. Gosti su Česi, Poljaci, Rusi, turisti iz regiona…

Budva

NA najposećenijoj Budvanskoj rivijeri je gužva. Domaćini su registrovali 36.000 turista, što je za nekoliko procenata bolje nego lane. NajviŠe je gostiju iz Rusije i Srbije, ali ne zaostaju ni turisti iz Italije, Češke, Slovenije…

– Sve vreme glavne sezone smo teško nalazili praznu sobu – kaže Dragan Roganović s recepcije poznatog hotela „Mogren“ u samom centru Budve. – Usledilo je kratko „pražnjenje“, a onda su stigli novi gosti. Tokom septembra najavljen je dolazak grupa stranih turista, slede seminari i drugi skupovi, tako da ćemo opet biti u punom pogonu. Iako je evidentno da su letošnji gosti s manje para nego ranijih sezona, mi smo zadovoljni i vanpansionskim prometom.

I na drugim mestima duž „rivijere bisernih plaža“ je slična slika.

– Julska „rupa“ je, uistinu, bila velika, dugo je trajala – kaže Jelena Rađenović, direktor Turističke organizacije Budva. – No, dobra predsezona i izvanredna poseta tokom avgusta,“ispeglaće“ tu prazninu. S obzirom na odlične najave stranih turoperatera za septembar i prvu polovinu oktobra, očekujemo rekordan broj noćenja. Verujem da ćemo na kraju biti zadovoljni i finansijskim rezultatima. Ove sezone je naplata boravišne takse bila znatno bolja nego lane.

Tivat

AVGUST je i duž obale doneo pravu sezonsku gužvu, pa su dobro radili i hoteli sa manje zvezdica. U objektima HTP „Mimoza“, u Tivtu, i jul i avgust su „položili ispit“, a posla će biti i narednog meseca.

– Imaćemo đake i studente, koji će tokom septembra biti na ekskurzijama, ali i individualne goste – priča Marko Petričević, izvršni direktor HTP „Mimoza“. Jedan od motiva su i veoma pristupačne cene u našim hotelima, kao što su „Kamelija“, „Mimoza“ i „Pine“.

 

 

CENE U RIKVERC

DUŽ Crnogorskog primorja već je počelo smanjenje cena. Radi se o postsezonskim popustima koji iznose više od 20 odsto. U Ulcinju je već krajem avgusta krevet koštao pet-šest evra.

I u ostalim opštinama od 1. septembra privatnici će spustiti cene, pa će noćenje kod privatnika koštati od šest do 10 evra.

U elitnom „Mogrenu“ jednokrevetna soba (pet i više dana) koštaće 40, 50, a krevet u dvokrevetnoj (sa doručkom) 30, 50 evra. Kompletan meni u ekspres restoranu ovog hotela košta 4,5 evra. U tivatskim hotelima nižih kategorija (slično je i u drugim delovima Boke kotorske), Ulcinju i Sutomoru polupansion će stajati od 19 do 25 evra. Kafa košta 0,80, lozova rakija 1,30, malo pivo 1,10, a sendvič s njeguškom pršutom 3 evra…

S. GREGOVIĆ
Novosti

YouTube Preview Image