DPS “grize” za vlast u Ulcinju

September 9, 2012   | news

Arhivske Slike

Neuspjeli pokušaji albanskih partija da se dogovore da na predstojećim izborima nastupe u koaliciji, najvjerovatnije će rezultirati time da Demokratska partija socijalista (DPS) ponovo preuzme vlast u Ulcinju.

Prema saznanjima “Vijesti”, to bi se moglo dogoditi nakon parlamentarnih izbora 14. oktobra.

Novi lider ulcinjskog DPS-a Ljoro Nrekić rekao je da pregovori o novoj prekompoziciji na ulcinjskoj političkoj sceni uveliko traju.

Osim DPS-a, Demokratske unije Albanaca i Partije demokratskog prosperiteta, dugogodišnjih koalicionih partnera, prema projekciji Nrekića, novu vlast činili bi SDP i Demokratska partija Fatmira Đeke, koje su nezadovoljne statusom i odnosima u aktuelnoj vladajućoj koaliciji sa Forcom.

“Niz propusta i nezakonitosti u radu čelnika Force, rezultirale su nezadovoljstvom pojedinih njihovih partnera. DPS hoće i zna da iskoristi to jer na kraju, pošteno bi bilo da odu kao što su i došli“, kazao je Nrekić, aludirajući na činjenicu da je DPS prošle godine preseljen u opoziciju tako što je Đekino krilo iz DUA napravilo dogovor sa Forcom.

Nrekić je kazao da će DPS tražiti mjesto predsjednika ulcinjske opštine. “To nama pripada kao najjačoj opozicionoj partiji koja će formirati savez, vjerujem veoma brzo“.

Arhivske Slike

Računica za Nrekića, vrlo je jasna jer sedam odbornika njegove partije, po četiri iz Đekine DP i Demokratske unije Albanaca, dva odbornika SDP-a i jedan iz PDP-a u ulcinjskom parlamentu čine dovoljnu većinu za promjenu vlasti.

Vlast dovedena u pitanje?

Đeka juče nije želio da komentariše mogućnost smjene vlasti u Ulcinju. Međutim, izvori “Vijesti” iz Demokratske partije ocijenili su da takav scenario za sada nije realan.

“Tačno je da smo razgovarali, ali sada idu parlamentarni izbori i naša partija usredsređena je da uprkos podmetanjima Force i Građanske alijanse, postigne što bolji rezultat“, kazao je naš sagovornik tražeći anonimnost.

Đeka je u četvrtak optužio Forcu Nazifa Cungua da je stvaranjem koalicije sa GI Vaselja Siništaja pokušala da na nemoralan način diskredituje njegovu stranku i upozorio da je tim činom dovedena u pitanje vlast na lokalnom nivou koju čine i SDP odbornik PDP Astrit Kurti.

On je tada kazao da se Forca jednostrano umiješala u njegove pregovore sa Albanskom alternativom (AA) i Siništajem, koji su bili pri kraju i trebalo jei da rezultiraju stvaranjem široke koalicije albanskih stranaka na bazi Sporazuma o zajedničkom političkom djelovanju. On je tada ocijenio da mu je Forca time nanijela štetu iako je njegova DP dovela na vlast u Ulcinju.

Arhivske Slike

Uoči formiranja vlasti u Ulcinju prošlog avgusta, Đeka je sa još tri odbornika DUA odbio da podrži reizbor stranačkog kolege Gzima Hajdinage i nakon sklapanja sporazuma sa Forcom smijenio gradsku upravu u kojoj su bile DPS i DUA.

Prostor za kombinacije sužen

Iako je zbog takvog poteza svojevremeno tvrdio da je Đeka zabio nož u leđa njegovoj partiji, lider DUA Mehmet Zenka juče nije ni potvrdio ni negirao mogućnost ulaska u novi savez sa bivšim stranačkim kolegom.

“Ako nam stigne ponuda, mi ćemo se odrediti prema njoj i pozicionirati u skladu sa našim političkim interesima”, kazao je Zenka “Vijestima”.

Forci je prostor za kombinatoriku ostanka na vlasti dosta sužen. Savez DUA i Force izgleda nemogućim, imajući u vidu animozitet koji vlada među partijama i članstvom, a teško je vjerovati i da bi sporazum sada zaključili Cungu i Nrekić. Osim toga, lider Force je ljetos imao javnu polemiku sa liderom ulcinjskog SDP-a Selimom Resulbegovićem koga je optužio za korupciju, na šta mu je ovaj odgovorio da nije dorastao funkciji prvog čovjeka opštine.

SNP i Nova demokratija, koji imaju po jednog odbornika u parlamentu, neće ulaziti u bilo kakve koalicije jer se zalažu da Skupština vrati mandat građanima. To je potvrdio šef ulcinjskog SNP-a Andrija Ćetković navodeći da vladajuća koalicija ne funkcioniše kvalitetno.

Arhivske Slike

“Izvjesno je da ne mogu ispuniti ni 10 odsto obećanog. Zato smatramo da je najbolje da vratimo građanima mandat i održimo izbore kada i parlamentarne da ne bismo poreske obveznike dodatno opterećivali”, kazao je Ćetković “Vijestima”.

Diverzija sezone da lakše maknu

Cungua Đukanovićevoj partiji bi u promjeni vlasti moglo da pomogne i nezadovoljstvo brojnih Ulcinjana zbog loše turističke sezone i tvrdnji da su zbog propusta lokalne uprave kosovski turisti ovog ljeta zaobilazili najjužniju crnogorsku opštinu i ljetovali u Albaniji.

Iako očekuju da se zbog loše turističke sezone kola slome na gradskoj upravi, poznavaoci prilika u Ulcinju smatraju da se sa državnog nivoa pokušalo uticati na manji broj turista u Ulcinju. Tako su kosovski turisti odlazili u albanska ljetovališta, kako bi izbjegavali višesatna čekanja na graničnom prelazu Sukobin.

Na manjak interesovanja za Ulcinj, osim loše ekonomske situacije, pomogli su i svakodnevni zastoji zbog nezavršenog mosta na Port Mileni. Dok je Vlada odlagala završetak radova, turisti su prilikom odlaska i dolaska na Veliku plažu satima čekali u kilometarskim kolonama.

Samir Adrović
Vijesti online