Jugo polomio čamce u lučici Kacema

September 23, 2012   | news

Najvredniji projekat u Ulcinju pokazao se kao potpuno nefunkcionalan

ULCINj – Brige ulcinjskih ribara koji svoje čamce i brodiće vežu u lučici Kacema ponovo su se pokazale sasvim opravdanim. Protekle nedjelje čitavo primorje bilo je zahvaćeno jakim jugom, a jedino su Ulcinjani dežurali kraj svojih plovila. Uzburkano more i jak vjetar nisu „poštjedeli“ malu lučicu podno Starog grada, u kojoj je voda „proključala“ kao u loncu. Lukobran koji bi trebalo da zaštiti plovila u prostoru koji mnogi nazivaju i mini marinom još jednom se pokazao kao potpuno neefikasan. Talasi su lako prodirali i opasno ljuljali čamce, od kojih je jedan razbijen od o mol i potonuo. O tome najbolje svjedoče fotografije koje su u trenucima nevremena načinili mještani. Zabrinuti vlasnici plovila ponovo su apelovali na JP Morsko dobro da produži lukobran i osigura čamce koji u vezani u maloj marini. Povodom nedavnih događaja u lučici oglasio se i Ismet Karamanaga iz NVO „Kaljaja“, koji je konstatovao da je postojeće stanje u Kacemi, kako Ulcinjani zovu tu malu uvalu, neodrživo jer nanosi konstantnu štetu vlasnicima lovnih objekata.
– Ovu malu marinu, „poklon” Morskog dobra iz Budve našem gradu Ulcinju, odmah nakon prvog juga nazvao sam „đakuzi”. Zaista, morska strujanja i talasi, koji skoro nesmetano ulaze u marinu, čine i vizuelno i fizički pravi dojam jedne velike kade u kojoj voda vri. Vizuelni osjećaj je zaista takav, dok fizički najviše osjećaju barke i čamci za koje je marina i pravljena. Naravno, fizički osjećaju i vlasnici čamaca i barki koji danonoćno moraju dežurati da bi te čamce i barke sačuvali. Nažalost, to uvijek nije moguće, s obzirom da su ponekad toliko veliki talasi da čak nesmetano preko pristaništa ulaze u marinu, donoseći ogromne količine vode, koja puni čamce. Težina vode i udari valova doprinose da često popucaju konopi i „đakuzi” tada uzima svoje žrtve. Poslednji slučaj se nedavno desio usred dana, i nažalost, bez obzira na brzu intervenciju vlasnika i mnogih drugih koji su pokušavali da pomognu, jednom prelijepom čamcu nije bilo pomoći. Njegova olupina danas se nalazi na Maloj plaži i biće potrebno mnogo truda i novaca da se ponovo vrati, ali u neku drug marinu. Sumnjam da će se vlasnik više opredijeliti za ovu i ovakvu marinu, kakva je ova naša sada – kaže Karamanaga.
Prema njegovim riječima, mještani se sada sa žalom prisjećaju prelijepe male uvale sa plažom, gdje su svi učili plivanje i naravno vezivali naše čamce.

– Svi mi koji smo tu rođeni i koji doživljavamo prave traume, nakon svakog nevremena, govorimo i pišemo sa nostalgijom o našoj prelijepoj Kacemi. Naravno, dali smo saglasnost da se izgradi marina, ali prava. Vjerovali smo da će, bez obzira na jedan maćehinski odnos države i Morskog dobra ipak jedan projekat u obliku marine biti dar nama, kao njihovim „podanicima”. Vjerovali smo da će se konačno dobiti jedna mala lučica, kako su je iz milošte nazivali predstavnici Morskog dobra. Nažalost, marina je izgrađena, ali njoj danas fali mnogo štošta da bi se mogla nazvati marinom. Pored infrastrukture koja je potrebna da bi jedna marina funkcionisala, potrebno je da se izgradi još najmanje desetak metara zaštitnog zida, koji bi štitio marinu od talasa koji danas nesmetano ulaze u marinu – smatra Karamanaga.
On sumnja da je jednostavno desetak metara lukobrana nestalo za neki drugi privatni projekat.
– Nama ostaje da se nadamo i da čekamo. U međuvremenu, borićemo se i dalje sa hirovima mora i provoditi noći i dane na bedemima, ili dolje u marini, kako bi sačuvali naše čamce – zaključuje Karamanaga.
Radovi na lučici Kacema nakon nekoliko godina izgradnje završeni su u junu prošle godine a najvredniji objekat koji je do sada finansiralo JP za upravljanje morskim dobrom nikada nije svečano otvoren.
M.K.

Vežu čamce na sopstvenu odgovornost
Mještani čamce u mini marini ostavljaju na sopstvenu odgovornost. Na to ih upozorava i obavještenje istaknuto na tabli na kojoj se JPMD, koje je finansiralo projekat, ograđuje od eventualne odgovornosti u slučaju da na nekom od plovila nastane šteta. Kada bi eventualno mogao da se riješi taj problem i dogradi dio valobrana, koji, kako tvrde mještani, nedostaje, nismo uspjeli da saznamo.

Izvor: DAN