U nedostatku kadra, na pregled u domu zdravlja u Ulcinju čeka se satima

September 23, 2012   | news

Bez izabranog doktora 5.000 pacijenata

ULCINj – Oko pet hiljada pacijenata u Ulcinju trenutno je bez izabranog doktora jer su tri od osam ljekara za odrasle odsutni na duže vrijeme. Zbog ovakve situacije u toj zdravstvenoj ustanovi svakodnevni su redovi ispred ljekarskih ordinacija, a revoltirani pacijenti svakodnevno se žale što na pregled moraju da čekaju satima. Još na prijemnom šalteru medicinske sestre upozoravaju pacijente da su gužve velike i da bi bilo poželjno da zakažu pregled, ukoliko razlog njihove posjete nije hitne prirode. – Dolazim nekoliko dana i sad mi je rečeno da više nemam izabranog dokotora jer je napustio Dom zdravlja i sada radi u bolnici u Baru. Ne znam šta da radim jer ni doktor, koji je ranije radio kao zamjena, nije tu. Pacijente umjesto njih pregleda ljekar u zamjeni kod koga ja ne bih išao, ali po svemu sudeći moraću, kada i ako dođem na red. Mislim da ovo nije u redu, jer nas niko o ovome nije obavijestio – kaže jedan od brojnih pacijenata koji su poslednjih dana izražavali negodovanje zbog vanrednih okolnosti u toj zdravstvenoj ustanovi.
Kako saznajemo reformom primarne zdravstvene zaštite, odnosno sistematizacijom je predviđeno za Dom zdravlja Ulcinj ima osam izabranih doktora za odrasle. Od tog broja dva rade u Vladimiru sa punom kapitacijom pacijenata (maksimalno dvije hiljade), a ostali bi trebalo da rade u Ulcinju. Od tog broja trenutno rade tri sa punom kapitacijom. Jedan ljekar je na dužem bolovanju, jedan je napustio Dom zdravlja , a jedan se trenutno nalazi na odmoru, a kasnije će biti na neplaćenom odsustvu do šest mjeseci. Osim ovih doktora radi i doktor u zamjeni koji nema svoje registriovane pacijente jer nema rešenje za izabranog doktora, a pregleda sve pacijente odsutnih ljekara.
Problema sa nedostatkom ljekara ima i na pedijatriji gdje su sistematizacijom predviđena tri izabrana ljekara za djecu.

Kako saznajemo jedna doktorka je na porodiljskom bolovanju, jedan je direktor Doma zdravlja i zbog obaveza jedva stiže da organizuje pregled, te tako da u punom kapacitetu radi samo jedan ljekar za djecu. Direktor Doma zdravlja dr Pavle Marniković potvrdio je „Danu” da u toj medicinskoj ustanovi imaju problem sa nedostatkom ljekara.
– Sticajem okolnosti jedan kolega je na dužem odmoru, jedna koleginica napustila je našu ustanovu a druga je zbog zdravstvenih problema na bolovanju. Radimo sve što je u našoj mogućnosti kako bismo taj problem riješili i pacijentima omogućili da bez mnogo čekanja obavljaju preglede. Od ponedjeljka bi trebali da dobijemo jednog ljekara na ispomoć i to će svakako biti značajno poboljšanje. Molimo pacijente za razumjevanje jer su okolnosti takve. Poželjno bi bilo da se pregledi zakazuju – kaže Marniković i dodaje da će se sa postojećim kadrom potruditi da pacijenti što manje osjete nedostatak ljekara. – Očekujem da ova situacija neće dugo trajati – poručio je Marniković.
Sindikat Doma zdravlja predlaže da se postojeći problem riješi prijemom dvoje mlađih kolega na odrađivanje staža, i najmanje jednog ljekara na određeno vrijeme.
– Pošto je stvar urgentna predložili smo da se isplaćuju iz naših sredstava do daljnjeg. Kako nezvanično saznajem menadžment i odbor direktora na tome rade već mjesec dana i vrše intenzivnu prepisku sa sekretarom ministrastva Zoranom Kostićem. Nadam se da će oni taj problem riješiti do početka naredne sezone – kaže predsjednik sindikata prim.dr Milan Rolović.
Iz sindikata su pozdravili prijem tri medicinske sestre na obavljanje staža i pored toga što su sistematizacijom radnih mjesta sva mjesta popunjena.
– Trenutno je najveći problem sa izabranim doktorima za odrasle i djecu gdje nam nedostaju četiri ljekara. Najviše nas čudi odluka menadžmenta i odbora direktora da se jednom izabranom doktoru dozvoli prvo godišnji odmor, a nakon toga da šest mjeseci neplaćenog odsustva, a da mu prije toga nije pronađena privremena zamjena.No kako sam informisan to je završeno na relaciji direktora, predsjednika odbora direktora i ministarstva – dodaje Rolović.
M.K.

Prednjače po broju ginekologa
Najjužnija crnogorska opština trenutno prednjači po broju ginekologa u Domu zdravlja. Na odjeljenju ginekologije trenutno rade četiri ginkeologa. Oni dijele oko pet hiljada pacijenata i svi su izabrani doktori iako su sistematizaciojom predviđena dva za žene i još jedan u u porodilištu. I pored četiri ginekologa, ginekološka služba u Vadimiru ne funkcioniše već par godina. Interesantno je, poređenja radi, da su u nikšićkom Domu zdravlja po sistematizaciji predviđena četiri izabrana doktora za žene, u Baru dva, a u Budvi, Kotoru i Cetinju po jedan. Kako je došlo do ovakve nesrazmjere u sistematizaciji nismo uspjeli da saznamo.

Ne radi Savjetovalište za djecu
Kako saznajemo od četiri predviđena savjetovališta u Domu zdravlja ne funkcionišu Savjetovalište za reproduktivno zdravlje i Savjetovalište za djecu.Savjetovalište za mlade radi u minimalnom kapacitetu. U punom kapacitetu radi jedino populaciono savjetovalište. Nešto manje od godinu dana ne funkcioniše ni jedna eksterna ambulanta, prvensteveno ona u Štoju od koje građani i turisti tokom turističke sezone najviše očekuju. U Domu zdravlja najavljuju da će sva savjetovališta vrlo brzo biti u funkciji.

Izvor :DAN